Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fartyg läcker olja i hamnen

/
  • Lastfartyget Snow Star, som kom till Gävle för att lasta slig, läckte ut stora mängder tjockolja. Saneringsarbetet i hamnen pågick under större delen av dagen i går. Saneringen i den yttre fjärden väntas pågå hela helgen.
  • Lastfartyget Snow Star, som kom till Gävle för att lasta slig, läckte ut stora mängder tjockolja. Saneringsarbetet i hamnen pågick under större delen av dagen i går. Saneringen i den yttre fjärden väntas pågå hela helgen.
  • Räddningstjänstens Mats Aakre, Gävle hamns miljöingengör Linda Astner och Jonas Rahm, teknisk chef vid Gävle hamn jobbade i går för att få kontroll på läckaget av tjockolja från lastfartyget Snow Star.
  • Räddningstjänsten och Gävle hamns personal ägnade större dagen i går åt saneringen efter det stora oljeutsläppet. Saneringen längre ut i fjärden, utanför hamnområdet, sköttes av Kustbevakningen.
  • Linda Astner, miljöingenjör vid Gävle hamn, var i går bekymrad över utsläppet av tjockolja.– Inne i själva hamnområdet ser det inte ut att ha blivit några större konsekvenser förutom en massa merarbete och personalkostnader. Värre kan det nog vara längre ut till havs där det finns områden som är mer skyddsvärda och där det är svårare att länsa in utsläpp. Det är väldigt tråkigt.
  • Martin Nilsson vid Gästrike Räddningstjänst var en av dem som jobbade med saneringen i Gävle hamn i går.

Lastfartyget Snow Star har läckt stora mängder tjockolja i Gävle hamn och i Gävlebukten.

Annons

Saneringen väntas pågå hela helgen.

Utsläppet kan ha orsakat stora skador i havsmiljön.

– Det är det största utsläppet som vi har haft i hamnen på många år. Eftersom det är tjockolja, som kan ligga i så många lager, är det jättesvårt att säga hur mycket det rör sig om, men en uppskattning är fem till sju kubikmeter, säger Linda Astner, miljöingenjör vid Gävle hamn.

Hur stora skador som utsläppet orsakat går i nuläget inte att säga.

– Inne i själva hamnområdet ser det inte ut att ha blivit några större konsekvenser förutom en massa merarbete och personalkostnader. Räddningstjänsten har lyckats länsa in det mesta nu och läget är under kontroll. Värre kan det nog vara längre ut till havs där det finns områden som är mer skyddsvärda och där det är svårare att länsa in utsläpp. Det är väldigt tråkigt, säger Linda Astner.

Mindre oljespill hittades i går kring Heros Grund i Yttre fjärden.

Fartyget Snow Star, som går under holländsk flagg, anlöpte Gävle hamn tidigt på fredagsmorgonen för att lasta slig, ett finkorningt koncentrat av malm. På onsdagsmorgonen upptäckte Kustbevakningen ett oljeutsläpp i Falkenbergs hamn, där fartyget då låg. Snow Star misstänktes men hann lämna hamnen innan Kustbevakningen var på plats.

Fartyget lokaliserades senare på väg in mot Gävle, där kaptenen själv meddelade hamnen om att han upptäckt ett oljeutsläpp. Kustbevakningens flyg hade då redan observerat en oljeansamling i farleden in mot Gävle hamn och var på väg för att borda Snow Star.

– Det kan vara så att fartyget inte släppt så mycket olja på vägen från Falkenberg. Det mesta kan ha läckt ut när det väl legat i hamn. Nånting har varit trasigt helt klart. Man har upptäckt ganska mycket olja i en ventil bland annat, säger Linda Astner.

Vittnesförhör hölls under förmiddagen med besättningen. Förutom Kustbevakningen var polisen också på plats. En förundersökning om miljöbrott är inledd och ärendet är överlämnat till miljöåklagaren i Göteborg. I Gävle fortsätter Kustbevakningen utredningsarbetet med bland annat provtagning i Gävlebukten och undersökning av skador.

Mer läsning

Annons