Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fast i hissen i över två timmar

/
  • FOTO: NICK BLACKMON Här, i hissen på Filmstaden, satt en pappa och två barn fast i två och en halv timme i söndag eftermiddag.

GÄVLE I två och en halv timme satt en pappa med två barn fast i hissen på Filmstaden i går. Räddningstjänsten larmades men hamnade fel. Sen hittade ingen nycklarna till hissen.

Annons
Efter ett visst detektivarbete lyckades man långt senare hitta en nyckel. Ingen person kom dock till skada.
- De tog det med fattning. De har kunnat få panik av att sitta fast där inne, säger Berndt Rostö, biografvaktmästare på Filmstaden.
Han tror att anledningen till att barnen, två flickor, behöll lugnet, till stor del berodde på att det går att se ut i glashissen.
- De kunde se vad som hände hela tiden. Det hade nog varit värre i en vanlig hiss. Sen var räddningstjänsten väldigt bra på att se till att de höll humöret upp där inne.
Mannen var på Filmstaden med sina två barn i sex-åttaårsåldern för att se filmen "Hitta Nemo". De åkte i den stora runda glashissen när den plötsligt fastnade. I två och en halv timme satt de fast.
Klockan 14.11 gick larmet till räddningstjänsten.
- Vi fick larmet till Drottninggatan 18 men där fanns ingen. Senare fick vi veta att det var Filmstaden, berättar Ecke Nord, räddningstjänsten.
Det var Berndt Rostö som inne på Filmstaden såg brandbil och brandmän på andra sidan torget. Han sprang ut och hämtade dem.
- Jag hade ringt till Kone, som sköter hissarna, och hamnade i Sundsvall. Sen kopplades jag till Falun, där den närmaste reparatören fanns. Han skickade i sin tur räddningstjänsten till fel adress. Det var tur att ingen var skadad eller så. Nu gick det ju bra.
Glashissen hade fastnat några decimeter i fel läge och måste köras manuellt i rätt läge.
Nu började de verkliga bekymren. Hela Nian är under ombyggnad och ingen visste vem som hade nyckel till maskinrummet. Räddningstjänsten ringde olika vaktbolag och olika butiksägare som tidigare haft ansvar för maskinrummet.
Till sist lyckades de få reda på vem som hade nyckel. Den butiksansvarige var och handlade men tog sig så snabbt som möjligt till Filmstaden. Efter två och en halv timme kunde pappan och de två barnen räddas.
- De mådde bra. Vi lyckades få in nallar och grejer till dem och vi spelade apa utanför så det gick bra, säger Ecke Nord.
De blev ingen bio för familjen i går.
- Men jag tror nog de kommer tillbaka, det hoppas vi. Vi har försett dem med lite biljetter och så. Men jag tror väl inte att de åker hiss då, säger Berndt Rostö.
En sak är då säker - dramatik sker ibland inte enbart på vita duken.

Sofia Öhlander
026-15 96 46
sofia.öhlander@gd.se

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons