Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ferm besviken på GD:s kritik

/
  • Nu är det över. I snart två år har Anna-Karin Ferm arbetat för att Gävle skulle bli Europas kulturhuvudstad, men nu är det slut. Nu återstår bara att packa ihop alla banderoller och avveckla projektet.

Plötsligt är det över. Nu återstår bara att avveckla projektet.
– Det är klart att jag är besviken, väldigt besviken, säger Anna-Karin Ferm, som levt med Gävles kulturhuvudstadsprojekt i nästan två år.

Annons

På tisdagen tog det plötsligt slut. Gävle lyckades inte beveka juryn om att just vi var bäst lämpade att bli Europas kulturhuvudstad. Umeå och Lund gick vidare.

– Att Umeå skulle gå vidare var jag beredd på. Men Lund, det begriper jag inte, säger Anna-Karin Ferm.

– Men juryn gillade i alla fall vår ansökan. Det hade varit svårare att ta det här om de hade skopat ut den, säger hon.

Det är svårt att veta vad det var som stjälpte Gävle, eftersom juryn inte avslöjat sin motivering ännu. Anna-Karin Ferm kan bara gissa utifrån de frågor som juryn ställde under presentationen.

– Det vi fick frågor om var ekonomin och debatten. Och det hänger ju ihop. Det är svårt att få in mer pengar från sponsorer och annat när debatten förs som den gör i Gävle, säger Anna-Karin Ferm.

– Vi fick frågan om varför det inte finns någon fighting spirit i Gävle. Andra städer ställer upp och vill vinna, men från Gävle mejlbombas juryn med krav om att inte välja Gävle. Det är inte konstigt att juryn tvivlade på om vi kunde genomföra projektet, säger hon.

Kritiken mot kulturhuvudstadsprojektet i Gävle den senaste tiden har mest handlat om de 100 miljoner kronor under sex år som det skulle ha kostat om Gävle vunnit.

Men Anna-Karin Ferm är mest besviken på den kritik som GD: s kulturredaktör Björn Widegren kom med för snart ett år sedan.

– Debattera måste man göra. Men när man började diskutera ansökan utan att någon hade läst den, då var det tufft. För det var desinformation. Björn Widegren hade inte lyft luren en enda gång på de tio månader som projektet pågått då för att ta reda på något om vad ansökan innehöll, men ändå påstod han att han visste vad den gick ut på, säger Anna-Karin Ferm.

– Man recenserar inte en bok innan man läst den, säger hon.

I den ansökan som Anna-Karin Ferm sammanställde finns hundratals idéer om olika kulturprojekt som man skulle kunna genomföra i Gävle.

Nu är det osäkert om något av allt detta över huvud taget kan bli av.

– Det har jag inget att säga till om. Jag hoppas att så många som möjligt av alla idéerna kan leva vidare. Men det blir en fråga för politikerna, säger Anna-Karin Ferm.

– Men vissa förslag, som det om en internationell konferens om yttrandefriheten, det måste vi genomföra, det tycker jag verkligen, säger hon.

Mer läsning

Annons