Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fingeravtryck fällde tjuven

GÄVLE
Åtta månaders fängelse och utvisning under fem år.
Det blev straffet för den 22-årige man från det forna Jugoslavien som dömts för grov stöld och misshandel mot äldre människor i deras hem.

Annons
Värst drabbades en 76-årig man som fick två tänder utslagna av 22-åringen när han överraskade honom hemma i köket. 76-åringen värjde sig mot slagen och var under rättegången hård i sitt omdöme.
- Det var så fegt! Han hade ingen anledning alls att slå mig, sa 76-åringen.
Länge hade utredarna problem att binda 22-åringen till någon av de stölder där han varit framgångsrik, och där han inte iakttagits på brottsplatsen av någon som kunnat vittna. Man samlade vittnesuppgifter som räckte till tre åtalspunkter för försök till grov stöld, där 22-åringen känts igen och senare identifierats i fotokonfrontationer.

Spår på kuvert
Totalt rapporterades ett 20-tal stölder eller stöldförsök, oftast hos äldre personer och oftast på Brynäs.
Genombrottet kom när Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, kunde säkra fingeravtryck på ett kuvert som funnits hemma hos en äldre dam på Södra Hospitalsgatan.
Kuvertet innehöll 6  000 kronor som försvunnit tillsammans med 5 000 kronor i en plastask - fingeravtrycken tillhörde 22-åringen som därmed var överbevisad.

44 000 kr i skadestånd
22-åringen vistades illegalt i landet efter att 2001 han fått avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd. Han avvisades från Sverige i december förra året.
Utöver fängelse och utvisning dömer Gävle tingsrätt honom också att betala sammanlagt drygt 44000 kronor i skadestånd till brottsoffren.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons