Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnkamp till havs?

/
  • Foto: LASSE WIGERTGästhamn. Korvetten HMS Gävle är med när marinen styr kosan mot Gavleån. Örlogskapten Jan Kinnander för befälet på ytstridsfartyget för kustvatten.

GÄVLEI helgen ligger delar av Finlands och Sveriges flotta för ankar i Gävle.

Annons
På måndag morgon börjar sedan den årliga samövningen som avslutas i Åbo nästa helg.
De 21 fartygen, varav två är ubåtar, ska tillsammans med flygplan och helikoptrar öva bland annat ubåtsjakt, luftvärnsskytte, eskort, navigering och sjöräddning.
De cirka 220 värnpliktiga och 260 officerarna kommer att öva både moment och oförberedda situationer. Men någon poängräkning à la finnkampen är det inte frågan om.

Samarbete
- Nej, vi arbetar tillsammans, säger Markus Aarnio och skrattar.
Han är kommendör, chef för den finländska enheten och lämnar sin FNS Pohjanmaa för att leda hela övningen från underhållsfartyget HMS Visborg.
Till sin hjälp har han kommendör Peter Bager, chef för andra ytstridsflottiljen.
- Grundstenen i det internationella korvettförbandet är med. Det ska användas i internationella insatser inom EU från första januari 2003, säger Peter Bager och syftar på Visborg och två korvetter.

Permission
Delar av den svenska besättningen är hemma på permission över helgen medan den finländska får vänta till nästa helg då fartygen ankrar i Åbo.
De som blir kvar i Gävle över helgen kan ägna sig åt sightseeing och sport när det inte är öppen båt för allmänheten. Briggen Gerda, Järnvägsmuseet, whiskydestilleriet i Mackmyra och Furuvik står på programmet liksom en fotbollsmatch.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons