Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler dömda vårdas i Gävle

GÄVLE
Länssjukhuset i Gävle köper allt mindre rättspsykiatrisk vård utanför länet. Kostnaderna för köpt vård i bland annat Säter har på två år mer än halverats.

Annons
Förklaringen är att sjukhuset i dag har en egen specialavdelning för dömda patienter. Det underlättar utslussning i samhället.
- Vi har lyckats få folk utskrivna, något som var oerhört svårt tidigare, säger Cecilia Malmstedt, verksamhetschef vid psykiatriska kliniken.
Kliniken köpte i fjol rättspsykiatrisk vård utomläns för 9,5 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt tre miljoner jämfört med 2001 och med tolv miljoner jämfört med 2000.
Orsaken är inte att de dömda blivit färre. Tvärtom fördubblades det antalet i fjol för Gästriklands del. Det handlar om små tal. I fjol dömdes sex personer, året före tre personer. Men eftersom varje patient kostar cirka 1,5 miljoner kronor per år att vårda blir det ändå mycket pengar.
Genom att bedriva mer av vården i Gävle i stället för på Säter blir kostnaderna lägre. Vården blir också effektivare.
- Det är lättare att slussa ut patienterna i samhället om de är här än om de vårdas 20 mil från hemorten. Vi har ett nära samarbete med kommunerna, säger Jörgen Tranevik, chef vid avdelningen för vårddömda på länssjukhusets psykiatriska klinik.
En annan viktig faktor är att sluten- och öppenvården är integrerade på Gävleavdelningen, anser han. Patienterna möter samma personal under hela vårdtiden.
Medan kostnaderna för den köpta vården minskar i Gästrikland ökar de kraftigt i Hälsingland. I fjol köpte Hälsingland vård i Säter för 18,5 miljoner kronor jämfört med 9,5 miljoner året före. Förklaringen är att fler hälsingar dömdes till rättspsykiatrisk vård i fjol. Till skillnad från Gästrikland saknar Hälsingland en vårdavdelning för dömda.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons