Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får privat äldreboende i Gävle

/

Äldreomsorgen i Gävle byggs ut med 189 privata boendeplatser. Kommunen har tecknat avtal om att köpa platser vid de tre nya privatdrivna äldreboenden som ska öppnas under 2015-16.

Annons

Det råder i dag brist på platser inom vård- och omsorgsboendena i Gävle kommun. Cirka 70 lägenheter saknas. Många står i kö och väntetiden kan bli lång. Men under de närmaste åren kommer situationen att ljusna betydligt. Flera nya äldreboenden planeras. Det är inte bara kommunen som bygger utan även tre vårdföretag är inblandade: Attendo, Humana Omsorg och Opalen Vård. Attendos boende, som just nu byggs i södra Bomhus, beräknas vara inflyttningsklart i sommar. Övriga kan öppnas under 2016.

Omvårdnadsnämnden har nu efter en upphandling beslutat teckna ramavtal med de här företagen om köp av som mest 189 platser på boendena. Varje plats kostar kommunen 1 820-2 366 kronor per dygn.

De privata boendena blir ett viktigt tillskott, konstaterar Annmarie Sandberg, förvaltningschef på Omvårdnad Gävle. Utbyggnaden innebär att äldre snabbare kommer att kunna få flytta in på boenden. Det innebär i sin tur att det hårda tryck som i dag råder inom korttidsvården, där många äldre vistas i väntan på boendeplats, kommer att lätta så mycket att platserna där kan minskas, enligt Annmarie Sandberg.

Med de nya boendena väntas till och med ett visst överskott på boendeplatser komma att uppstå i kommunen under en period. Men avtalet med de privata boendena innebär inget risktagande för kommunen.

– Nej, vi kommer bara att köpa platser som vi har behov av. Företagen bygger på egen risk. Jag är imponerad över att de tror på Gävle och vågar satsa, säger Annmarie Sandberg.

Om överkapacitet skulle uppstå ger det kommunen ökade möjligheter att lägga ned eller bygga om gamla boenden som håller låg standard och inte är så populära.

Mer läsning

Annons