Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hamnar hos Kronofogden

Rekordmånga hamnade hos Kronofogden under 2008. I Gävle ökade antal ansökningar om obetalda skulder med tio procent.

Annons

Tidigare i år har GD berättat att antal obetalda SMS-lån ökat rejält i Gävleborg. Det ser inte bättre ut på ansökningar om obetalda skulder till Kronofogden. Under 2008 fick de in 12 009 ansökningar i bara Gävle kommun, det innebär en ökning med tio procent från 2007.

– Det är rätt nära rikssnittet. De senaste tio åren har antalet ansökningar till oss ökat och visst påverkar konjunktursvängningarna läget. I lågkonjunktur är det fler affärer som går snett, säger Anders Nordenfors, chef för summarisk process på Kronofogden.

En av anledningarna till att skulderna ökar tror Andres Nordenfors är att vi i dag handlar mer och mer på kredit.

– De flesta köp vi gör i dag sker via faktura, säger han.

Det är framförallt hos vuxna människor som skulderna ökar. Bland ungdomar upp till 25 års ålder har det endast ökat med två procent. Det är bland personer från 26 år och uppåt som den stora ökningen ligger.

– Där har det ökat med 13 procent. Man kan dock inte se mer specifikt vilka åldersgrupper som har flest obetalda skulder, säger Anders Nordenfors.

I Sandviken har antal ansökningar ökat med elva procent, i Hofors med 19. Men värst i länet är Ockelbo där det ökade med 32 procent mellan 2007 och 2008.

Totalt i hela landet inkom över 1 000 000 ansökningar för obetalda skulder till Kronofogden. Det är det högsta antalet någonsin.

Mer läsning

Annons