Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler invandrare ska förmås rösta

GÄVLEValdeltagandet och samhällsengagemanget i stort är alltför lågt bland invandrargrupperna i Gävle.

Annons
I stadsdelarna Nordost och Öster, där det bor större andelar människor med utländsk bakgrund, var valdeltagandet nere på 56 procent i det förra valet.
Det är inte acceptabelt tycker kommunstyrelsens demokratigrupp och har därför tagit initiativ till en rad idéer för att göra något åt problemet.

Information om valet
- Kommunen har inte gått ut aktivt förut och informerat de här grupperna om hur det går till med valen. Många vet inte ens att de får rösta lokalt och till landstinget, även fast de inte är svenska medborgare. Vi vill gå ut och berätta om det valtekniska nu och sedan arbeta mer långsiktigt för att integrera och göra dem mer delaktiga i samhället. Genom rätt till arbete till exempel.

Kommunalrådet Ulla Andersson, v, leder demokratigruppen, som har en representant var från de olika partierna i kommunfullmäktige. När gruppen bildades efter valet 1998 jobbade man främst för att förbättra demokratin internt inom kommunen. För att göra det byråkratiska språket mer begripligt och göra handlingarna mer lättillgängliga.

Nu är man mer utåtriktad och strävar efter att alla ska ha en möjlighet, om de vill, att delta i samhället och kommunpolitiken.
Demokratigruppen har haft flera möten med olika invandrarföreningar för att diskutera hur man ska kunna göra dessa grupper mer delaktiga.
De har berättat om hur det ibland kan vara svårt att få respekt, att man får veta sina rättigheter först i efterhand vid institutioner som arbetsförmedlingen.

Dåligt stöd
Några invandrare upplever att de betraktas som mindre vetande eftersom de inte kan svenska fullt ut. Invandrarföreningarna får för dåligt ekonomiskt stöd och har brist på lokaler.

Samtidigt så är det också många invandrare som har betydligt ljusare berättelser om sina liv i Gävle och tycker att det fungerar bra i mötena med svenskarna och kommunen.

Ulla Andersson berättar att man vill ta fram material tillsammans med Vallbacksskolan och den svenska för invandrar-undervisning som bedrivs för att informera om valet. Detta skulle kunna ske i kommunfullmäktiges lokaler och samtidigt ge partierna möjlighet att sprida kunskaper om sina politiska program, säger hon.

Hur högt valdeltagande har man som mål för invandrarna i Gävle den 15 september?
- Jag tror inte att vi hinner komma så långt redan till det här valet. Det är ett långsiktigt arbete, som man inte kan lösa bara med valteknisk information, menar hon.

Reglerna för invandrares rösträtt är att den rätten gäller de som är myndiga och har haft uppehållstillstånd i tre år. Då får man rösta i kommunal- och landstingsvalen där man bor. För att få rösta i riksdagsvalet krävs det ett svenskt medborgarskap.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons