Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler lägenheter säljs ut i Gävle?

GÄVLEGavlegårdarna kan tvingas sälja ut fler hyreslägenheter för att klara de nödvändiga investeringarna de kommande åren. Det konstaterar bolaget i sin flerårsplan.

Annons
De känsliga diskussionerna om en fortsatt utförsäljning av allmännyttan vill moderbolaget Gävle Stadshus, och Gavlegårdarnas vd, dra igång redan nu.
- Vi måste ha en utvidgad dialog om allmännyttans betydelse, säger Gavlegårdarnas vd, Jan Hugg.
- Jag utesluter inte att vi köper heller.

Sådde split i våras
Bolagets försäljning av 135 hyreslägenheter i Stigslund till HSB splittrade den socialdemokratiska fullmäktigegruppen och den dåvarande majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister i fullmäktige i våras.
Nu kan frågan bli aktuell igen och den här gången vill både politiker och bolagsledning vara bättre förberedda.
Vid moderbolagets Gävle Stadshus styrelsemöte i går beslutade styrelsen att Gavlegårdarna omedelbart ska ta upp en diskussion med "berörda intressenter" om investeringar och möjligheten att självfinansiera dem.
Vd:n Jan Hugg skissar på ett bostadspolitiskt seminarium i början av december, då allmännyttans roll ska diskuteras.
De som ska diskutera är politiker, Gavlegårdarnas styrelse, hyresgästföreningen och inbjudna experter från till exempel byggforskningen.

Kommunen ställer krav
Det är kommunen via moderbolaget Gävle Stadshus som ställer ökade krav på de kommunala bolagen. Gävles låneskuld är redan för stor och Gavlegårdarna, liksom Gävle Energi, måste i fortsättningen betala mer av sina investeringar ur egen kassa.
- Om vi inte har möjlighet att finansiera via lån, gäller det att prioritera rätt, säger Jan Hugg.
I långtidsplanen konstaterar bolaget dessutom att kommunens ökade avkastningskrav innebär svårigheter att dra igång någon egentlig nyproduktion av bostäder.
Investeringarna de kommande åren måste troligen begränsas till att rusta upp det befintliga beståndet.


Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons