Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler och fler tvingas leva skyddade

GÄVLE
Allt fler kvinnor och barn tvingas leva med skyddad identitet.

Annons
Enligt TT har antalet svenskar som lever med skyddad identitet i stort sett fördubblats på tio år. År 2001 låg siffran på cirka 7 700 personer, varav 3 000 var barn under 18 år.
De allra flesta som har skyddad identitet är misshandlade kvinnor, som flytt undan en livsfarlig man. Skyddet kan ibland också behövas för hotade vittnen och vissa yrkeskårer som skattetjänstemän och poliser samt för kriminella.
Att leva under skyddad identitet innebär svåra påfrestningar. Ofta måste man bryta med släkt och vänner för att börja ett nytt liv på en hemlig ort. Barnen måste vara försiktiga med att ta hem kamrater och undvika att hamna i offentliga sammanhang som till exempel skolan anordnar.
- Många av de här barnen mår förfärligt illa, säger projektledaren för regeringens nya projekt G(l)ömda.
Projektet syftar till den utsatta grupp som samhället gömt - och glömt.
Det främsta syftet med projektet, som sker under sträng sekretess, är att hjälpa de gömda barnen att bearbeta sina upplevelser och att avlasta dem skuldkänslor.
- Och man ska veta det att invandrartjejerna fortfarande har mycket svårt att få den här sortens skydd, för de blir inte trodda av de sociala myndigheterna, säger projektledaren.
Så egentligen är behovet mycket större.

Mer läsning

Annons