Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler vill sprida askan

/
  • Fler väljer att sprida askan efter sina anhöriga. På tio år har antalet ökat från 20 till 60.

Fler vill sprida askan efter sina anhöriga. På tio år hade antalet tredubblats.
– Jag tror vi vill vara nära miljön, säger Carl-Gustav Crona, Gävle Begravningsbyrå.

Annons

Det är ingen dramatisk kurva men på tio år har antalet som vill sprida sin aska ökat rejält. 1998 ansökte 20 personer om att få sprida askan efter en anhörig hos länsstyrelsen. Förra året hade siffran ökat till 60 stycken.

– Det är en märkbar ökning. Det är väldigt vanligt att man vill kremera men man måste nog säga att det fortfarande är ovanligt att man vill sprida askan, säger Lars Bondesson, jurist på Länsstyrelsen Gävleborg.

När man ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen måste man intyga att de närmaste anhöriga är överrens om att sprida askan.

Man måste även skicka in dödsfallsintyg och en släktutredning från Skattemyndigheten.

– Man ska även bifoga en karta över det område där man vill sprida askan. Oavsett om det är över vatten eller land, säger Lars Bondesson.

Det är inte tillåtet att sprida askan nära bebyggelse och man måste vara minst 500 meter från land om man vill sprida den i vatten, så den inte flyter i land på någon badstrand. Askan får inte heller grävas ner utan ska strös ut.

Lars Bondesson tror inte att valet har med kyrkotillhörighet att göra eftersom de flesta har en kyrklig begravning innan.

– Vi lever i ett samhälle som ständigt förändras, man flyttar hit och dit, familjer splittras och det är en helt annan social och yrkesmässig tid i dag. Vi lever på olika platser och har kanske inte nära till någon gravplats eller så vill inte anhöriga ta på sig besväret att färdas långt för att smycka graven, säger han.

Ofta sprids askan på en plats som har en stark känslomässig betydelse för den avlidne. Bodde man nära havet så känns det kanske rätt att sprida askan där.

På Gävle Begravningsbyrå har de märkt av trenden, även om det är en svag uppgång.

– Det är en klar och tydlig ökning, säger Carl-Gustav Crona, begravningsentreprenör på Gävle Begravningsbyrå.

Han tror att det har med ökad medvetenhet och människans knytning till miljö att göra.

– Man vill vara nära miljön, vill bli ett med naturen. Miljön är positiv för människan och vi här i Gävle har närheten till Norrlandet och kusten. Det betyder mycket för oss och då känns det naturligt att ansöka om att få sprida askan till exempel utanför Bönan.

Han tror att Gävleborna har en stark koppling till havet och att det därför upplevs som ett bra alternativ till en minneslund.

Mer läsning

Annons