Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest pensionärer i Ockelbo och Hofors

GÄVLEÅlderspensionärerna har blivit fler och de allra yngsta färre. Så ser utvecklingen ut i vår region hittills i år.

Annons
Undantaget är dock Ockelbo, där man faktiskt blivit färre i åldrarna 65 år och uppåt. Både i antal och i relation till hela befolkningen.
- Det är ju tråkigt om det beror på att vi har fått fler dödsfall. Men om andelen äldre blivit färre för att fler yngre har flyttat hit så är det väldigt glädjande, tycker kommunalrådet Staffan Nordqvist, s.
Annars är det just Ockelbo och även Hofors som ligger högt när det gäller andelen äldre i SCB:s nya statistik över kommunernas folkmängd, 22,2 respektive 23,1 procent. Genomsnittet i landet är 17,3 procent medborgare från 65 år och uppåt.

Staliga bidrag
De båda västliga kommunerna har dessutom lägre andel av sin befolkning i de förvärvsarbetande åldrarna mellan 19-64 år än de övriga kommunerna i vårt område och riksgenomsnittet.
Bara runt 55 procent medan Gävle ligger strax över riksgenomsnittet på sina 60,9 procent.
- Det är ju ingen regel att man blir sjuk och kostar mer i omsorg när man är över 65 år. Vi får dessutom statliga bidrag i förhållande till hur många äldre vi har i befolkningen. Men det är klart att det är ett problem för samhället att vi har låg andel yngre som arbetar. Hur ska man då kunna förnya samhället, funderar Marie-Louise Dangardt.
Hon tillträder som s-kommunalråd i Hofors vid årsskiftet och får jobba med den snedvridna åldersstrukturen framöver, när allt färre ska försörja allt fler. Hon låter sig inte nedslås av de utsikterna utan ser optimistiskt på att man ska kunna locka inflyttande barnfamiljer från storstadsområdena.
Staffan Nordqvist ser redan i dag tecken på att barnfamiljer i hög grad söker sig till Ockelbo och de mindre samhällena i kommunen. Med en fortsättning på det så kan ålderspyramiden kanske jämnas till.

Färre yngre
Även Sandviken och Älvkarleby ligger under riksgenomsnittet när det gäller befolkning i förvärvsarbetande ålder, men ändå klart bättre än Ockelbo och Hofors.
På riksnivå är det Sundbyberg som har de högsta siffrorna på 66,6 procent. I Bjurholm finns bara 48,6 procent av befolkningen i den ålderskategorin.
Ska man se på det uppväxande släktet i åldern noll till sex år så ligger alla våra kommuner under riksgenomsnittet på 7,1 procent. Klart lägst ligger Ockelbo med 5,7 procent.
Samtliga kommuner i vår region har dock fått en minskad andel i den åldern som de kommande åren ska gå in i skolorna.
- Det är både positivt och negativt. I längden ger det utslag i minskade kostnader för klasser och skolor. Men jämfört med 90-talet så har vi hälften så många som föds nu. Det är en katastrofal utveckling. Men det ser nu ut som den trenden kan vända, tycker Marie-Louise Dangardt.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons