Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flingor fyllda av energi

GÄVLE
Dyr eller billig cornflakes spelar ingen roll. De ger ungefär lika mycket energi. Däremot är det mycket stora skillnader när det gäller järn, vitaminer och mineraler.

Annons
Till skillnad från för några år sedan är inte cornflakes längre detsamma som Kellogg´s. I dag har i princip samtliga butikskedjor och livsmedelsgrossister sina egna varumärken, märken med olika kvalitéer både när det gäller innehåll och pris.
Varje år äter vi i Sverige i genomsnitt cirka 3,5 kilo flingor per person. Det är mer än dubbelt så mycket som den genomsnittlige norrmannen, men ingenting mot den typiske irländaren som stoppar i sig drygt åtta kilo flingor per år. Med flingor menas i detta sammanhang både cornflakes, puffat ris och müsli.

Viktig del
Frukostflingor är alltså en viktig del av vår kost och ser till att vi - i varierande utsträckning - får i oss kolhydrater, vitaminer och mineraler.
AnalyCen och ConsumerContent har på Gefle Dagblads uppdrag analyserat cornflakes från livsmedelsgiganterna ICA, Axfood och Coop samt - så klart - "originalet" från Kellogg´s och en produkt från AXA.
Undersökningen visar bland annat att ingen av de analyserade cornflaksen visar några spår av genmodifierad råvara. Detta trots att det inom EU - och därmed även Sverige - sedan en tid tillbaka är tillåtet med några genmodifierade växter för livsmedelsproduktion, till exempel en bekämpningsmedelstolerant och insektsresistent majs. Det gäller också ingredienser från andra sorters genmodifierad majs.

Enorma prisskillnader
Skillnaderna i pris mellan de olika cornflaksen är enorma. Det billigaste fabrikatet i undersökningen, Euroshopper, kostade knappt 20 kronor per kilo. Det dyraste, AXA ekologiska Cornflakes, kostade 53 kronor per kilo. Detta innebär en prisskillnad på nästan 170 procent.
När det gäller energivärde är skillnaden mellan de olika märkena små. Samma sak gäller kolhydrater. I andelen järn, inte minst viktigt för kvinnor, är skillnaderna mellan de olika fabrikaten däremot mycket stora. Lägst andel har Änglamarks och Axa:s ekologiska cornflakes med 0,32 respektive 0,33 mg/100 gram. Högst andel järn har Kellogg's och Signum med 7,90 respektive 6,60mg/100 gram. Även när det gäller vitaminer (tiamin, riboflavin och niacin) är skillnaderna mycket stora, vilket torde bero på att enbart Kellogg's och Signums produkter är berikade med vitaminer och mineraler. Det framgår dock inte i klartext av vare sig Kellogg's eller Signums förpackning att produkterna är berikade.
Enligt Livsmedelsverkets bok Näringstoppen är cornflakes en av de större källorna för intag av bland annat tiamin och riboflavin. Detta förutsätter dock att cornflaksen är berikade med vitaminer och mineraler, vilket alltså inte fallet när det gäller de flesta av de analyserade fabrikaten.
Fotnot: Inköpspriserna är hämtade från butiker i Stockholmsregionen. Regionala prisskillnader förekommer.

Mer läsning

Annons