Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flott inbjudan till jubileum

GÄVLEKommunalrådet Mats Ågren, s, har blivit inbjuden till den ryska staden Kursk för att vara med och fira stadens 970-årsjubileum den 25 september.

Annons
I ett stiligt brev på engelska, ställt till Gävles borgmästare, skriver den ryske borgmästaren Sergey Maltsev att invånarna i Kursk otåligt ser fram emot en delegation från Gävle.
- Det är spännande att få såna här kontakter, men det är inte sannolikt att vi åker dit tio dagar efter valet, konstaterar Mats Ågren.

Viktig stad
Kursk är en viktig stad i den ryska historien. Både under framväxten av den rysk-ortodoxa kyrkan i början av 1000-talet och som plats för ett viktigt slag under det andra världskriget, när ryssarna drev tillbaka tyskarna från sina ockuperade marker.
Men troligen är den ryska ubåten Kursk, som sjönk för något år sedan, mer berömd i Sverige och den fick sitt namn efter den jubileumsfirande staden.
Orsaken till att just Gävle har fått en inbjudan beror på att staden haft kontakter med Falun tidigare. Eftersom ryssarna ville inleda ett samarbete med en sjöfartsstad så föreslog Faluns kommunledning att man skulle vända sig till Gävle, berättar Mats Ågren.
Sedan EU-medlemskapet inleddes får man många erbjudanden om samarbete från andra länder. Nu senast från ett afrikanskt land, säger han. Sedan tidigare har man inlett lite utbyte med Japan, via det japanska trähusföretaget som etablerat sig i Gävle.
- Det är en intressant utveckling det här, tycker Mats Ågren.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons