Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingadvokat anmäler polischef för tjänstefel

GÄVLE Flyktingadvokaten Tryggve Emstedt har polisanmält gränspolisens chef Willie Aflarenko för tjänstefel. Orsaken är gripandet av Zawjata Hussein Morad förra torsdagen.

Annons
- Jag är så oerhört irriterad på det här arroganta, maktfullkomliga sätt som han gjort det här på, säger Emstedt.
Som Gefle Dagblad har berättat i en rad artiklar har Zawjata Hussein Morad hållit sig gömd för att undgå avvisning. Av samma anledning har hennes barn gått under jorden sedan hon greps. De har fram till dess varit familjehemsplacerade i Sandviken.
Zawjata Hussein Morad befann sig i en lägenhet på Öster när fem poliser gjorde husrannsakan där och grep henne. Hon mår psykiskt mycket dåligt, och väger enligt Tryggve Emstedt endast 40 kilo. Han är mycket kritisk till att en så bräcklig människa grips genom att fem polismän slår in dörren till det rum där hon befinner sig. Enligt advokaten skadades hon så illa under gripandet att hon nu sitter i rullstol.
- De kunde väl väntat till den personen som har lägenheten kommit hem. Jag tycker det är skandalöst att skrämma livet ur en människa på det här sättet, säger Tryggve Emstedt.
I polisanmälan, som nu lämnats till internutredningen i Västerås, anklagar Tryggve Emstedt chefen för gränspolisen, Willie Aflarenko, för tjänstefel.
- Jag hoppas att min anmälan leder till en ordentlig diskussion. Men jag tror säkert att han kommer att skylla ifrån sig, säger Tryggve Emstedt.
Willie Aflarenko vill inte kommentera anmälan, utan vill avvakta utredningen innan han uttalar sig.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons