Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar erbjuds flytta till Gävle

/
  • Foto: DICK PETTERSSON/UNT Först ut. Ahmad Abdul-Qader har tröttnat på att leta bostad i Uppsala och flyttar till Gävle.

GÄVLEBostadslösa invandrare i Uppsala ska erbjudas flytt till Gävle. Det är resultatet av ett nytt avtal mellan de båda kommunerna som går ut på att avlasta den överhettade bostadsmarknaden i Uppsala.

Annons
- Vi har sagt att fem hushåll kan vi ta emot, säger Robert Larsson, chef för Invandrarcentrum i Gävle.
Uppsala kommun är glad över det nya avtalet som börjar gälla efter årsskiftet. I dag finns mellan 60 och 70 bostadslösa invandrare och flyktingar i kommunen som bor på madrasser hemma hos bekanta eller ständigt flyttar runt. Samtliga har dessutom små utsikter att få egna lägenheter inom en snar framtid.

Lång bostadskö
- Det tar sex år att få en bostad genom det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem, säger Margareta Eurenius, gruppledare på introduktionsbyrån för flyktingar och invandrare i Uppsala.
Tidigare har Uppsalahem gett flyktingar förtur till omkring 40 lägenheter per år. Men i år avsattes endast 13 lägenheter som redan tagit slut.
- Där har vi ett avtal som vi är väldigt missnöjda med. Vi tyckte det var en lite väl drastisk sänkning, säger Margareta Eurenius.
I våras skickade Uppsala kommun därför ut en förfrågan till elva kommuner och undrade om de kunde tänka sig att ta emot några av flyktingarna.
Två kommuner svarade ja: Sala och Gävle.
Avtalet med Gävle går ut på att kommunen ordnar bostad åt fem hushåll från Uppsala.
Men trots bostadsbristen är det inte helt lätt att få flyktingar att flytta från Uppsala.
- De allra flesta säger "Nej, jag har de enda jag känner här". Kanske har de redan hunnit bo i Uppsala i ett-två år i väntan på uppehållstillstånd. Hittills har en enda flykting nappat på erbjudandet. Han heter Ahmad Abdul-Qader och hoppas hitta en bostad innan årsskiftet.
- Jag har redan besökt Gävle och tycker det är en fin stad, säger han.
Problemet att hitta en bostad i Uppsala har gjort att han nu ställt in sig på en flytt norrut - trots att han inte känner någon i Gävle.
- Jag besökte torget i Gävle och försökte prata med flera människor. Människorna verkar vänliga, säger han.

Klokt beslut
Margareta Eurenius tycker att Ahmad Abdul-Qaders beslut att flytta till Gävle är klokt.
- Det är väldigt svårt att klara av en introduktion med svenskundervisning, jobbsökarkurser, Datortek med mera om man samtidigt måste fundera över var man ska bo nästa vecka, säger hon.
Flyktingarna från Uppsala är inräknade i den flyktingkvot som Gävle kommun ska ta emot under nästa år. Den statliga ersättning på omkring 160 000 kronor, som Uppsala får per vuxen flykting de tar emot, kommer att överföras till Gävle när någon av dem flyttar.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons