Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn från Ryssland liftade till Gävle

GÄVLE Hittills i år har 25 ensamma flyktingbarn kommit till Gävle. Det är en fördubbling jämfört med förra året. Kommunen har överraskats av tillströmningen och barnen har tillfälligt fått bo på ett av socialtjänstens utredningshem.

Annons
Bara under de senaste två veckorna har fem utländska barn kommit till Gävle på egen hand och anmält att de vill söka asyl i Sverige.
- Det är barn som bara dyker upp här och ger sig till känna. Barnen har ingen anknytning till Gävle, vissa av dem har liftat med långtradare från Ryssland via Finland och hoppat av i Gävle och gått till polisen eller Migrationsverket och anmält sig, berättar Margareta Kamlén, chef på socialtjänstens familjeenhet.
Socialtjänsten har inte varit förberedd på att så många som 25 ensamma utländska barn skulle komma till Gävle. Det är mer än dubbelt så många som förra året och man har fått ordna tillfälliga lösningar så att barnen fått någonstans att bo.
De flesta barn som kommit har fått bo på socialtjänstens utredningshem för familjer. Där bor familjer med olika typer av sociala problem. Det kan vara missbruksproblem, sexuella övergrepp eller våld i hemmet som gör att familjerna får bo på utredningshemmet.
- Det här är inte en verksamhet som är anpassad för de ensamma barnen men vi gör så gott vi kan för att ta hand om dem, säger Sonja Almqvist, chef för utredningshemmet.
Barnen skickas sedan vidare till någon av de kommuner som Migrationsverket tecknat avtal med om mottagande av ensamma flyktingbarn. Men eftersom det har varit platsbrist på de boenden som finns runtom i landet så har flera barn blivit kvar länge på utredningshemmet i Gävle innan de fått flytta vidare till ett permanent boende.
Situationen har lett till att socialtjänsten nu beslutat sig för att skapa ett boende för ensamkommande barn och teckna ett kontrakt med Migrationsverket, som ställer upp med kostnaden för att driva boendet.
Men skapandet av ett boende måste först godkännas av socialnämnden där frågan ska diskuteras i nästa vecka. Nämnden får då ta ställning till ett förslag om att skapa ett boende för 15 barn. Fem av platserna ska vara för asylsökande barn.

Mer läsning

Annons