Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingfamilj tillbaka i Gävle

/
  • Arkivbild: NICK BLACKMON Kritisk. Socialtjänsten har inte tagit sitt ansvar, tycker familjen Savics advokat Tryggve Emstedt

GÄVLEFlyktingfamiljen Savic som försvann för drygt två månader sedan har återvänt till Gävle.När de klev av tåget på centralstationen väntade gränspolisen på perrongen.

Annons
- Vi fick ett anonymt tips och agerade på uppdrag av Migrationsverket, säger Inger Forsberg, inspektör vid gränspolisen i Gävle.
Den serbiska familjen består av föräldrarna och tre barn i åldrarna två till elva år. Eftersom mamman är muslim och hennes man ortodox katolik vågar de inte återvända till sitt hemland.

Kom för två år sedan

För ungefär två år sedan kom de till Sverige och hamnade på flyktingförläggningen i Gimo. När Migrationsverket avslog deras asylansökan försvann familjen från förläggningen och levde därefter gömd för att undvika att bli hemskickade.
Familjens advokat, Tryggve Emstedt, har överklagat Migrationsverkets beslut till Utlänningsnämnden två gånger utan framgång.
Han arbetade med en tredje överklagan när familjen i slutet på augusti lämnade sin hemliga bostad i Gävle. Flera tecken tydde på att uppbrottet var hastigt och familjen lämnade inga spår efter sig.
Efter några veckor fick Migrationsverket uppgifter om att Savics ansökt om asyl i Norge. Men eftersom Norge skrivit under den så kallade Dublin-konventionen skickades familjen tillbaks till Sverige igen.
- I och med att de åker utomlands har de verkställt sig själva, som det heter. Nu när de är tillbaks börjar allt om från början igen, säger Tryggve Emstedt.
Nu sitter pappan i förvar i Migrationsverkets lokaler i Karlslund. Mamman och barnen bor tillfälligt hos en släkting i Gävle.
- Den elvaåriga flickan mår fruktansvärt dåligt. Jag ska försöka få förtur till barnpsyk i Uppsala och få ett läkarintyg på hennes tillstånd. Då ökar chanserna att de får stanna av humanitära skäl. Samtidigt väntar vi på att Migrationsverket ska ta ett beslut om hur länge mannen i familjen ska sitta i förvar, barnen far oerhört illa av att vara ifrån sin pappa. Men Migrationsverket vill nog inte släppa någon som gömt sig tidigare, säger Tryggve Emstedt.

Aktiv diskriminering
Han anser att socialtjänsten i Gävle inte tagit sitt ansvar för familjen Savic. När barn i kommunen mår dåligt ska socialtjänsten starta en utredning - oavsett om barnen är flyktingar eller svenska medborgare.
- Det är en aktiv diskriminering som pågår från deras sida. De borde skicka ut en spejare och se till att barnen får träffa en psykolog. Men eftersom det kostar pengar borrar de huvudet i sanden i stället, säger Tryggve Emstedt.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons