Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingförvar ger fler jobb

GÄVLE
Det blir 40 nya arbetstillfällen i Gävle när Migrationsverket startar ett "förvar" någon gång kring årsskiftet - på förvaret låser man in de som sökt asyl men fått avslag, och som tros kunna gömma sig för att undgå utvisning.

Annons
Sedan tidigare var det klart att knappt 50 personer nyanställs på flyktingslussen, som tar emot de allra första asylsökandena den 5 maj.

Kritik från polisen
Samtidigt konstaterar Gävlepolisen att man saknar möjlighet att låsa in de som får ett omedelbart beslut om avvisning, och bedöms kunna rymma för att få vara kvar i landet.
Därför är man kritisk till att ingen föregående kontakt togs när flyktingslussen beslutades.
- Vi fick reda på det här när det var klart. Hade det tagits en kontakt på myndighetsnivå kunde vi ha samarbetat om att hitta en lösning, säger Stefan Hall, chef för närpolisen i Gävle.
Att Migrationsverket senare startar en låst avdelning, det så kallade förvaret med 25 platser är ingen lösning just nu.
- Vi har inga ekonomiska resurser att ordna förvaringsplatser, säger Stefan Hall.

Placering inte klar
Var förvaret kommer att ligga är inte klart.
Det ryms inte i flyktingslussens lokaler. Migrationsverket har konstaterat att lämpliga lokaler finns att hyra i Gävle, men vill inte kommentera om man är nära att skriva hyresavtal.
Polisen i Gävle har inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av att flyktingslussen börjar fungera om tre veckor. Utom närpolisen kommer gränspolisen att få mer att göra (hur mycket vet ingen). Man har fått en ny chef och blir på så sätt ytterligare en person, men har inte tilldelats fler nya tjänster.
Ett förvar är enligt Migrationsverkets hemsida ett "frihetsberövande av utlänning oftast i samband med att personen fått beslut om av- eller utvisning och där verket har anledning att tro att personen kommer att hålla sig undan".

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons