Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten till lyan ett steg bakåt

/
  • Studenten Diana Hillberg tappar sina 860 köpoäng hos Gavlegårdarna när hon flyttar in i en studentkorridor på högskolans campusområde. - Men jag tycker inte att ett studentrum ska räknas som ett vanligt boende eftersom man inte kan bo kvar när man inte längre är student, säger hon. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE När Diana Hillberg flyttar in i ett studentrum tappar hon alla sina 860 poäng hos Gavlegårdarna.
- Det känns snopet. Jag hade tänkt spara poäng för att kunna få en bra lägenhet när jag studerat klart, säger hon.

Annons
För drygt två år sedan tog Diana Hillberg studenten. Då ställde hon sig i det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarnas bostadskö och har sedan dess samlat poäng.
I höstas började hon plugga på ekonomprogrammet vid Högskolan i Gävle.
Via studentkårens bostadsförmedling har hon nu hon blivit erbjuden att flytta in i ett studentrum på campusområdet.

Eftersom Gavlegårdarna äger och förvaltar fastigheten klassas rummet som en vanlig lägenhet hos allmännyttan. Det innebär att Diana Hillbergs poäng försvinner.
- Jag kommer att flytta in i alla fall eftersom jag inte vill bo kvar hos mina föräldrar när jag pluggar. Men jag tycker inte att ett studentrum ska räknas som ett vanligt boende eftersom man inte kan bo kvar när man inte längre är student, säger hon.
Alla som bor i en av Gavlegårdarnas lägenheter och samtidigt står i byteskö får 1,5 poäng per dag. Övriga i kön får en poäng per dag.
Den som vill dra nytta av systemet måste vara målmedveten och tänka långsiktigt. För att konkurrera om lägenheter i populära områden krävs i regel flera tusen poäng.

Diana Hillberg är besviken över att hon inte kan dra någon nytta av de poäng som hon nu blir av med. Samlandet har varit lönlöst eftersom hon inte haft någon fördel av Gavlegårdarnas poäng i studentkårens bostadskö.
- Hos oss betalar studenterna 150 kronor och sedan är det betaldatumet som avgör placeringen i kön. Vårt system har ingenting med Gavlegårdarna att göra, säger Karin Andersson, vice ordförande för Gefle Studentkår med ansvar för studiesociala frågor.
Gavlegårdarnas vd Jan Hugg vill inte svara på frågor som har med poängsystemet att göra utan hänvisar till marknadschef Anneli Nilsson.
Gefle Dagblad har inte lyckats nå henne för en kommentar.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons