Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-dagen firades med kultur

/
  • 18-åriga Rodas Abraham visade upp sin konst under den internationella kulturdagen på stadsbiblioteket.
  • Wera Andersson och Margareta Björkenstam från FN-föreningen i Gävle var på plats på stadsbiblioteket för att informera om Förenta Nationernas verksamhet.
  • Seyidxan Anter från den kurdiska tidningen Sirwan var med på den internationella kulturdagen.

FN behöver reformeras. Det säger Margareta Björkenstam, ordförande i Gävles FN-förening, som deltog när FN-dagen firades med en internationell kulturdag på stadsbiblioteket i Gävle igår.

Annons

Eftersom den officiella FN-bakelsen inte fanns att köpa i Gävle fick Gävleborna nöja sig med att fira FN-dagen genom att ta del av internationell kultur på stadsbiblioteket. Under den internationella kulturdagen fick besökarna bland annat se en internationell modevisning och ta del av föreläsningar med så vitt skilda rubriker som ”Är kultur en mänsklig rättighet?” och ”Barnuppfostran i två skilda kulturer”.

Under dagen fanns också representanter från FN-föreningen i Gävle på plats för att informera om vad FN gör världen över.

– Det är väldigt viktigt att FN finns när världen ser ut som den gör idag, säger Wera Andersson, medlem i FN-föreningen i Gävle.

Föreningens ordförande Margareta Björkenstam lyfter fram klimatfrågan och barnkonventionen som de viktigaste frågorna för FN just nu. Att nå upp till de så kallade millenniemålen är en annan viktig fråga för FN. Millenniemålen ska vara uppnådda till 2015 och handlar bland annat om att halvera extrem fattigdom och hungersnöd.

Trots att Margareta Björkenstam är en sann FN-entusiast ser hon ett behov av förändringar i den världsvida organisationen.

– Det är viktigt att reformera FN-systemet. Att de fem permanenta medlemsländerna i säkerhetsrådet har vetorätt är ett arv från andra världskriget som borde kunna avskaffas, säger hon.

Mer läsning

Annons