Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ reglerna eller portas

GÄVLEHemlösa som inte bäddar sängen efter en vistelse på härbärget i Gävle riskerar att få tillbringa nästa natt ute i snön.

Annons
Sedan en tid gäller striktare regler för de boende och den som inte följer dem kan portas.
- Vi har skapat reglerna för att få en bättre miljö både för de boende och personalen, säger Anders Åstrand, verksamhetsansvarig.
På tisdagskvällen avvisades en man som vägrade rätta sig efter härbärgets regler. Han tvingades ut i snöovädret igen.
- Men då hade han fått en jacka och nya handskar av oss först så att han skulle klara sig bättre. Dessutom ringde vi polisen och meddelade att vi hade avisat honom, säger Anders Åstrand.
Exakt vad den hemlöse mannen gjort, eller vägrat göra, för att bli portad vill Anders Åstrand inte svara på med hänvisning till den boendes integritet.
- Men han hade haft flera chanser att ordna till så att han skulle ha fått vara kvar.
Härbärget har sedan juli en regellista med 17 punkter som de boende måste följa. Där står till exempel att sängen ska vara bäddad senast 07.45, att kvinnor och män inte får övernatta i samma rum och att höga krav ställs på personlig hygien.

Alla måste duscha
- Vi bjuder på kvällsmat och för att det ska vara trevligt för alla så måste man duscha och byta till rena kläder. En del har varit ute i några dygn och luktar inte särskilt gott, säger Anders Åstrand.
- Att kvinnor och män inte får sova i samma rum beror på att vi har haft våldtäktsförsök här.
En av härbärgets gäster som är kritisk till den nya regeltillämpningen hävdar att en man som glömt att bädda sin säng en dag blev portad i sju nätter. Samma sak hände enligt honom en person som vägrade att duscha.
Stämmer det?
- Att bli portad så många nätter kan inte enbart bero på att man inte bäddat. De kan ha berott på att föreståndarna tvingas tjata om allting, säger Anders Åstrand.
Enligt Anders Åstrand tycker härbärgets stamgäster att den nya bestämmelserna fungerar bra. Dessutom märker han att den egna personalen mår bättre.
- Den hårda stämningen inne på härbärget börjar försvinna, säger han.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons