Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet vill förnya Norrland

GÄVLE
Norrland blöder, enligt folkpartiet. Höga sjukskrivningstal, jantelag och selektiva bidrag sätter käppar i hjulen för utveckling och tillväxt norr om Dalälven.

Annons
- Fortsätter det så här går vi sotdöden till mötes, säger Anna Grönlund, folkpartiets representant för Norrbottens län i riksdagen.
Det senaste valet innebar att riksdagens norrlandsbänk fick en ordentlig förstärkning av folkpartister. Under förra mandatperioden fanns endast en representant där, nu finns fyra liberala sändebud. När riksdagen tog sommarlov träffades de för att enas om hur folkpartiet kan förnya Norrland.

Lista med åtgärder
Resultatet blev en lista med en hel del gammal borgerlig skåpmat; sänka arbetsgivaravgifter, förenklade regler för företagare och större valfrihet.
- Jag brukar säga att det som är bra för Sverige är extra bra för Norrland. Därför är det också extra viktigt att driva igenom dessa förslag här, säger Anna Grönlund, en av de fyra som nu är ute på Norrlandsturné.
De övriga tre är Yvonne Ångström, Västerbottens län, Solveig Hellquist, Västernorrlands län och Hasse Backman, Gävleborgs län. På två dagar har de förutom Gävle hunnit stanna till i Luleå, Umeå och Sundsvall för att sprida sitt budskap.
På listan över åtgärder finns också en del nya förslag. För att höja Norrlands attraktionskraft för högskoleutbildad arbetskraft vill riksdagsledamöterna införa studieskuldsavskrivning.
- De som flyttar till en Norrlandskommun för att jobba får skriva av den delen av lånet som han eller hon annars skulle betala av under den tiden, säger Yvonne Ångström.
- Man skulle kunna införa det i någon glesbygdskommun i Norrbotten på prov i några år. Om det faller väl ut kan man inför det i resten av Norrland också, säger Anna Grönlund.
Arbetskraftsinvandring är en annan fråga som är extra aktuell för Sveriges nordligaste landsdel. Alla asylsökande som skaffar sig jobb ska få stanna, menar Hasse Backman.
- Vi behöver arbetskraftsinvandring för att rädda välfärden. Många länder kommer att få brist på arbetskraft inom de närmaste åren och Sverige måste ligga långt fram i den frågan. I dag är asylpolitiken alltför hårdför, säger han.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons