Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartister vill lägga ner Ams

GÄVLE
Lägg ner Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams och satsa på en ny myndighet som ska fördela pengar direkt för omskolningar, utbildningar och vägledning av arbetssökande.

Annons
Den radikala idén framför nu de lokala folkpartisterna Krister Jönsson och Hasse Backman.
Som skäl anger de att arbetsförmedlingen och Ams nyligen inte gav någon hjälp till 13 arbetslösa före detta Ericssonanställda i Gävle som ville omskola sig till undersköterskor inom omsorgen.
Länsarbetsnämnden ville inte satsa pengar på en sådan omskolning, trots att Ericsson själva har tio miljoner kronor avsatta för just sådana ändamål. Omskolningen skulle ha kostat en halv miljon kronor och gett välbehövligt tillskott med personal inom ett allt större bristyrke, menar folkpartisterna.
Det är brister i handläggningen och generellt för dålig dialog mellan kommunen, länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingen som har spelat in, tycker de.
- Det är ju upprörande att man inte vill hjälpa de här 30-åringarna när man vet vilka stora pensionsavgångar som väntar inom omsorgen framöver, säger Hasse Backman.

Reform otillräckligt
Han tror inte att det skulle räcka om Ams och dess olika delar reformerades och regelverket blev smidigare. Helst ska hela organisationen bort och ersättas av en ny, som mest ägnar sig åt att dela ut pengar till organisationer, kommuner och företag som driver bra projekt för att skola om folk.
Ett exempel som lyfts fram är Antenn-projekten på lokala företag som lotsar iväg övertalig personal till annan sysselsättning eller studier. Det är bättre att skicka pengar direkt till sådan verksamhet än att gå genom en stor organisation som Ams, anser Hasse Backman och Krister Jönsson.
Den förstnämnde ska framöver driva frågan i jobbet som riksdagsledamot. Troligen via en motion under hösten eller som en del av partiets yttrande kring nästa budgetproposition från regeringen. Han hoppas att förändringen ska kunna ske redan nästa år. Förslaget har dock ännu inte förankrats hos fler partikamrater. Men det ska nog gå bra eftersom fp tidigare uttalat kritik mot hur Ams fungerar, menar han.
Även Krister Jönsson är optimistisk och vill jobba för frågan lokalt, i sitt kommunala uppdrag i Gävle.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons