Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För den stora familjen kanske?

/

14 rum, två kök och 19 toaletter – men ingen utsikt.
Bergrummet i Järvsta har annonserats ut bland villor och bostadsrätter.
– Det är faktiskt några som ringt och frågat om man får bo där, säger Göran Davidsson, mäklare på Fastighetsbyrån.

Annons

Vi går in genom huvudingången på bergets baksida. En lång tunnel leder neråt i berget. Väggarna består av kalt berg och man hör vatten porla.

Sedan visar Göran Davidsson in oss genom en kraftig ståldörr och vi befinner oss på översta våningen i det tvåvåningshus på sammanlagt 800 kvadratmeter som har byggts inne i bergrummet.

I övervåningen finns kapprum, ett kök med matsal, några arbetsrum och två sovsalar, en för herrar och en för damer.

En trappa ner finns ledningscentralen. På borden står massor av telefoner, telefonkataloger från 1990, och pärmar med kommunal beredskapsplan för Gävle.

Bergrummet i Järvsta, tänkt som kommunal ledningscentral i händelse av krig, är det mest udda objekt som Göran Davidsson har haft att sälja någon gång, men han har redan haft flera visningar.

– Jag är inte sådan att jag frågar vad man tänker ha det till. Men med 200 000 kronor om året i driftskostnad måste man nog ha en bra verksamhetsidé, säger han.

– Hittills har jag haft fem visningar. Det finns intresse, det gör det. Men om jag har någon köpare vet jag inte än, säger han.

Utgångspriset är satt till tre miljoner kronor, en tiondel av vad renoveringen på 1980-talet kostade. I köpet ingår all maskinell utrustning, bland annat ett reservkraftverk. Anläggningen är annars eluppvärmd och har kommunalt vatten och avlopp.

– Det finns ett borrat hål också som man kan använda om man vill dra in bredband, säger Göran Davidsson.

Den som nappar på husannonsen får mycket för pengarna, tycker Göran Davidsson.

– Det är spartanskt, men allt är i gott skick, säger han.

Mer läsning

Annons