Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dyrt att hyra sporthall

GÄVLE Om inte hyreskostnaderna för Andersbergs sporthall går att minska ska kontraktet sägas upp.
Det beslutet fattade kultur- och fritidsnämnden i Gävle i somras. Nu vill nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl riva upp beslutet.

Annons
I dag hyr Tekniska kontoret sporthallen i Andersberg av Gavlegårdarna för Idrott- & Friluftslivs räkning. För år 2003 låg hyran på två miljoner kronor, en summa som flera politiska partier tyckt är alldeles för hög.
Under ett möte i kultur- och fritidsnämnden i juni i år blev socialdemokraterna därför överkörda i frågan som rörde hallhyrorna.

- Borgarna och vänstern gjorde en kupp och tog beslut om att hallhyran högst får vara 500 000 per år, säger Jan Widell, chef för Idrott- & Friluftsliv som ansvarar för uthyrning av sporthallar och idrottsanläggningar i Gävle kommun.
Gick inte hyran att omförhandla med Gavlegårdarna skulle hyreskontraktet därför inte förlängas.
Diskussioner mellan Tekniska kontoret och Gavlegårdarna inleddes. Dessa har nu resulterat i ett avtalsförslag på drygt 1,4 miljoner kronor i hyra, alltså långt från det maxtak på 500 000 som nämnden fattat beslut om.

Jan Widell kommer att redovisa läget för kultur- och fritidsnämnden på nästa möte den 10 december.
Han och nämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s, hoppas att politikerna river upp beslutet från i juni.
- Det värsta läget för mig vore om vi måste lämna hallen. Det kommer att skapa stora problem och enorma reaktioner, säger Jan Widell.
Han ser det nämligen som omöjligt att flytta verksamheten, främst innebandy och badminton, som hyr tider i Andersbergs sporthall till andra lokaler och sporthallar.
Finns det inga tider över i andra sporthallar?
- Nej, inte i den omfattning som krävs.
Hyreskontraktet med Gavlegårdarna går ut den 31 oktober nästa år.
- Nu måste jag veta - ska jag få fullfölja beslutet och gå ur hallen eller inte, säger han.
Huruvida Jan Widell kommer att få gehör för sitt önskemål att riva upp beslutet från i somras återstår att se.
Som ett resultat av kommunfullmäktiges budgetbeslut tidigare i november minskades kultur- och fritidsnämndens budgetram med ytterligare två miljoner kronor.
Var de pengarna ska sparas är fortfarande oklart och nämnden har kallats till ett extra möte om just budgeten den 19 december.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons