Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar krävde klara besked

/
  • Albin Forsblom, ett år och tre månader, passade på att leka medan föräldrarna Magdalena Forsblom och Mikael Andersson ställde tjänstemännen mot väggen. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE I februari måste dagispaviljongen i Ytterharnäs vara färdig. Annars står Kristina Eriksson utan barnomsorg för sitt yngsta barn. - Det här är fjärde budet från kommunen. Nu får vi hoppas att det går i lås, säger hon.

Annons
Känslorna var upprörda när ett 15-tal föräldrar, en rektor och fyra tjänstemän från kommunen träffades i Ytterharnäs skola i går. Efter flera brutna löften var föräldrarnas tålamod slut och de krävde klara besked om framtidsplanerna för förskolan.
I maj i år beslutade Gävle kommun att bygga en paviljong på kortsidan av skolbyggnaden. Tanken är att 34 barn från Lövlundsgården i Furuvik plus 20 andra barn ska få plats där.
Men kommunens planering har spruckit flera gånger och datumet för när paviljongen kan tas i bruk har skjutits på framtiden. Det senaste budet är att den nya förskolan kan öppna dörrarna i mitten av februari nästa år.

- Det har varit många "om" och många "men". Om planeringen spricker igen, då har jag ingen barnomsorg från och med vecka 7. Och det gäller föräldrarna till 17 andra barn också, säger Kristina Eriksson.
Barn- och ungdomsförvaltningens planeringschef, Gun Hedberg, fick stå till svars för en stor del av de upprörda föräldrarnas kritik. Hon beklagade förseningarna men försvarade samtidigt kommunens agerande.
- Miljön i den första paviljongen var inte tillräckligt bra, så vi var tvungna att vänta på en annan. Det hade varit idiotiskt att ta den första bara för att hålla tidsplanen, säger hon.

En av föräldrarna på mötet var Micke Pettersson - pappa till två ettåringar. Han lät sig inte övertygas av planeringschefens försäkringar.
- Det känns som om det sitter en hel del naiva beslutsfattare på förvaltningen och tror att allt ska flyta. Jag tror inte ett skit på att paviljongen kommer att vara klar vecka 7, säger han.
- Är den inte det, då innebär det ett kontraktsbrott av våra leverantörer, säger Gun Hedberg.
Utomhusmiljön var också ett hett diskussionsämne under gårdagens möte. Föräldrarna krävde större parkeringsutrymmen utanför förskolan för att slippa trängsel när de ska hämta barnen.
- Det har visat sig vara svårt för kommunen att köpa in mer mark. Parkeringsfrågan kan bli svår att lösa om man inte ska göra om en del av skolgården, säger Anita Stigenberg, områdeschef inom barn- och ungdomsförvaltningen.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons