Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar vill rädda öppna förskolan

/
  • Foto:LASSE WIGERT Vill har verksamheten kvar. Här kan man träffas och utbyta tankar menar Pernilla Eriksson och Camilla Morén med barnen Eric, Wilma,  Vanna, Felicia och Hanna.

GÄVLE
Upprördheten är stor över stängningsplanerna av kommunens öppna förskolor.
Vid Tallåsgården i Valbo har en namninsamlingslista satts upp och flera personer tänker åka och protestera vid barn- och ungdomsnämndens möte nästa vecka.

Annons
De hoppas att sparförslaget dras tillbaka.
- Somliga verkar tycka att det här är en lyxverksamhet. Men det är väldigt viktigt för de som kommer hit att få avlastning på dagarna, menar förskoleläraren Louise Lindberg.
Hon har jobbat med den öppna förskoleverksamheten i Valbo sedan starten 1984 och håller i både den och den allmänna förskolan tillsammans med kollegan Lisbeth Nilsson.
Under förmiddagarna är det en vanlig förskoleavdelning, men efter klockan ett blir det öppet för alla föräldrar och barn i grannskapet att tillbringa eftermiddagarna där.

Avlastning för föräldrar
En värdefull tid för föräldralediga att träffa varandra och utbyta tankar, liksom att prata med personalen. Det kan bli rätt jobbigt att vara ensam hemma hela dagarna med barnen. Då får man en avlastning genom att möta andra vuxna och genom att barnen får andra barn att leka med, tycker de som vi pratar med.
I genomsnitt kommer mellan 30-35 föräldrar och barn till öppna förskolan vid Tallåsgården. Men det har varit över 100 personer någon gång också.
GD träffade Camilla Morén som tidigare haft med sig femåriga Felicia på öppna förskolan och som nu har med sig åtta månader gamla Vanna. För henne är den sociala kontakten den stora fördelen med verksamheten, liksom att barnen får en bra plats att leka på. Hon tycker det vore en katastrof om det läggs ned.
För Pernilla som nyinflyttad så har det inneburit att hon lärt känna folk i Valbo och byggt upp ett kontaktnät med de andra föräldrarna vid öppna förskolan när hon varit där med barnen Erik och Wilma.
Tisdagarna på Tallåsgården är vikta åt de åtta dagbarnvårdarna i Valbo och de 40 barn de arbetar med på dagarna.
Annika Sjöqvist tycker att det är ovärderligt att kunna få professionella råd och stöd från personalen och få tillgång till utbildningar. Dessutom så är det den enda möjligheten att pusta ut ett tag och kunna få en timme för att gå till doktorn eller tandläkaren. I vanliga fall är dagarna fulltecknade för att ta hand om de fem barnen.
- Det skulle vara en mycket dramatisk försämring för oss om det stängs igen här, säger hon.

Svårt för alternativ
Annika Sjöqvist har inga höga tankar om skolpolitikerna. De senaste årens beslut om maxtaxa inom barnomsorgen och införandet av den allmänna förskolan för fyra- och femåringar från årsskiftet slår hårt mot alternativ barnomsorg tycker hon. Läggs dessutom allmänna förskolan ner och skolskjutsarna för sexåringarna dras in så blir det än värre.
Förslaget att lägga ner kommunens sju öppna förskolor finns med i budgetberedningens sparförslag som ska behandlas av barn- och ungdomsnämnden nästa vecka. Det handlar om Andersbergs och Sätra öppna förskolor, Eriksbergsgården, Kokstensgården, Hedesunda, Hamrånge och Valbo öppna förskolor.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons