Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbättrad busstrafik dröjer

/
  • Teckning: ROLF GUNNAR ANDERSSON Stoppad förändring? Ungefär så här skulle busshållplatsen vid Rådhustorget bli, men pengarna fattas. Nästa vecka ska Tekniska nämnden besluta om hela arbetet ska ställas in.

GÄVLE
Nu hotas hela satsningen på bättre kollektivtrafik i Gävle.
Både ombyggnaden av centrumhållplatsen vid Rådhustorget och de nya busslinjerna med tätare trafik är i farozonen.

Annons
- Det finns inte medel att genomföra förändringarna just nu, säger Curt Nygren, s, ordförande i Tekniska nämnden, som nästa vecka ska besluta om de båda projekten ska skjutas upp till en obestämd framtid.
Orsaken är att Tekniska nämnden inte har råd att införa den tätare busstrafiken, om man inte får mer pengar från kommunstyrelsen. Det har kommunalrådet Mats Ågren sagt nej till.
- I år har vi inget utrymme för det, och jag kan inte ge något löfte för framtiden. Det är inte givet att just kollektivtrafiken ska få större del av den summa vi ska fördela. Men kan inte Tekniska nämnden lösa frågan själv får de väl äska mer medel så får vi behandla det i sinom tid, säger han.
Att införa ett nytt linjenät för busstrafiken och en ny centrumhållplats har varit den största fråga som Tekniska nämnden arbetat med de senaste åren.
De två frågorna hör ihop. Utan ett nytt linjenät, ingen centrumhållplats, och vice versa.

Bygget skulle inledas i år
Meningen var att den nya centrumhållplatsen vid Rådhustorget skulle börja byggas i april i år, och de nya busslinjerna skulle införas år 2004. Satsningen skulle ge lägre kostnader på sikt, men också fler bussresenärer, mindre biltrafik, bättre trafiksäkerhet och renare luft.
Ska beslutet genomföras bör man göra upphandlingen av arbetet med centrumhållplatsen inom ett par veckor.
I stället får Tekniska nämnden alltså ta ställning till ett förslag som innebär att varken de nya busslinjerna eller ombyggnaden av Rådhustorget genomförs.
- Att införa det nya linjenätet kostar en del extra de första åren. Vi har fått besked om att de pengarna inte finns i dagsläget. Då är vår bedömning att vi inte heller ska göra förändringarna vid Rådhustorget, säger Lisa Bergdahl, biträdande trafik- och parkchef.
Om det nya linjenätet skulle genomföras år 2004 blir den extra kostnaden det året fem miljoner kronor kronor extra . Till det kommer underhåll- och kapitalkostnader för den nya centrumhållplatsen på 1,5 miljoner kronor om året.
Det är dessa pengar som Tekniska kontoret vill ha klartecken för innan man gör upphandlingen av centrumhållplatsen. Men egentligen saknas ännu mer pengar.
- Vi fick inte tillräckligt med pengar i år heller, så redan innan man ändrar linjenätet saknas det ungefär åtta miljoner kronor, säger Lisa Bergdahl.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons