Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud mot barngifte välkomnas

GÄVLERegeringen vill stoppa barnäktenskap. Ingen ska längre kunna gifta sig i Sverige före 18 års ålder. Det barn som åker utomlands och gifter sig kommer inte att ses som gift i Sverige.

Annons
- Det låter väldigt bra, säger Bernt Westerlund, familjerättschef på socialtjänsten. Den som är under 18 år är oftast inte mogen att bestämma att man ska gifta sig.
Avsikten med lagändringen är att förbättra situationen för utsatta flickor i patriarkala familjer.
För att få gifta sig i dag måste man vara 18 år. Den som är mellan 15 och 18 år kan ansöka om dispens från den regeln hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen fattar beslut efter att kommunens socialtjänst har fått yttra sig.

Ansökningar beviljades
Förra året fick länsstyrelsen in två ansökningar om dispens - båda beviljades. I år har man fått in en ansökan från en 16-årig flicka som vill gifta sig med sin sin 21-årige pojkvän. Där har länsstyrelsen ännu inte bestämt sig.
De barn som ansökte om att få gifta sig förra året var en kurdisksvensk flicka och en helsvensk flicka.
- Vi beaktar inte etnisk bakgrund när vi handlägger de här ärendena, säger Bernt Westerlund.
Innan socialtjänsten kommer med sitt yttrande pratar en handläggare bland annat med barnets föräldrar och med barnet i enrum.
- Ett skäl till att vi kan bevilja dispens är att kvinnan väntar barn med mannen och närmar sig 18-årsgränsen, säger Bernt Westerlund.
Enligt förslaget ska den nya regeln om förbud mot barnäktenskap träda i kraft 2004. Regeländringen ska inte gälla barn som gift sig utomlands innan de kom till Sverige för att söka uppehållstillstånd.
MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons