Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fordonselever sattes på prov

/
  • Det gäller att hålla koncentrationen så att hinken inte börjar svaja. Då är det risk att både anka och vatten plaskar ut på golvet.

Precisionskörning med truck och sidoförflyttning med backande lastbil.

En plats i yrkes-SM stod på spel för gymnasieeleverna som under tisdagen tävlade i transportteknik i Gävle.

Annons

Hinken med den gula plastankan vinglar till och lite vatten rinner ut på golvet. Det är inte helt lätt att styra kranen så försiktigt att spännbandet där hinken hänger inte börjar svaja. Dessutom gäller det att klara hinderbanan inom rimlig tid. Domaren noterar allt som sker och när dagen är slut så räknas varje misstag.

Totalt är det 18 tävlande som tagit sig till Borgarskolans nya lokaler på Näringen. Deltagarna kommer från hela regionen och läser på gymnasieskolornas fordonsprogram.

– Tävlingsmomenten är sådant som vi kommer att ställas inför i yrkeslivet. Allt ingår i utbildningen så jag har inte tränat så mycket. Det har bara blivit lite extra kran- och truckkörning och backning med lastbil och släp, säger Christoffer Klöverstedt som tävlar för Borgarskolans räkning tillsammans med Emil Östlund.

Han ska precis inleda med den gren som kallas för lastsäkring. Både en praktisk och en teoretisk del ingår.

– Den som vinner går vidare till yrkes-SM i Umeå. Jag har inte så stora förhoppningar, jag är mest med som en kul grej, säger han.

Det är Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, som arrangerar tävlingarna. Syftet är att få fler att intressera sig för transport- och fordonsprogrammet på gymnasiet.

– Det är krig om eleverna när gymnasiekullarna minskar så vi vill visa upp yrket, säger tävlingsansvarig Bo Lindman.

Enligt honom har den som klarat programmet goda chanser att få jobb som yrkeschaufför efter gymnasiet.

Mer läsning

Annons