Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta OG-ledaren kan häktas i dag

Den 40-årige före detta lokale ledaren i det kriminella nätverket Original gangsters, OG, som greps på fredagen ställs i dag, söndag, inför häktningsdomaren vid jourdomstolen i Hudiksvall.
Mannen förklarade direkt att han inte ville säga något före häktningsförhandlingen. Inga nya förhör hölls därför på lördagen.

Annons

Åklagare Christer Sammens berättar att listan på brottsmisstankar utökats efter husundersökningarna i 40-åringens bostad och på hans arbetsplats. Där gjordes flera beslag, bland annat av vapen, ammunition och hembränd sprit.

40-åringen anhölls i sin frånvaro i torsdags misstänkt för stämpling till mord samt försök till utpressning. Förundersökningsledare Sammens vill i detta tidiga skede av utredningen inte säga något närmare om misstankarna.

Dock bekräftar han att misstankarna mot 40-åringen inte är en följd av att någon blivit mördad eller utsatt för mordförsök. Stämpling till mord innebär att man försöker förmå någon att utföra ett mord. Den påstådda stämplingen ska enligt Sammens ha inträffat under december.

Försöket till utpressning som mannen också misstänks för ska ha skett i januari. Listan över brottsmisstankar har förlängts med fyra nya brott som följd av husrannsakningarna.

40-åringen har de senaste veckorna förekommit flitigt i media sedan det visat sig att han driver ett behandlingshem tillsammans med sin hustru. Trots 40-åringens kriminella bakgrund är en 18-årig pojke placerad hos makarna enligt LVU, lagen om vård av unga.

Socialförvaltningen i Sandviken övervägde att flytta på pojken när 40-åringens ledarskap i nystartade OG i Gävle avslöjades. Mannen förklarade då att han köpt sig fri från OG i hopp om att 18-åringen skulle få stanna hos dem.

Socialförvaltningen beslutade att pojken skulle få bo kvar hos familjen. Beskedet om de nya allvarliga brottsmisstankarna mot mannen i fredags leder inte till att 18-åringen flyttas direkt.

Socialförvaltningen konstaterar att mannen ännu inte är dömd för brott och avvaktar den fortsatta utredningen.

Mer läsning

Annons