Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreståndarna protesterar

GÄVLE
Föreståndarna vid Gävles 14 fritidsgårdar reagerar nu mot kultur- och fritidsnämndens besparingsiver när det gäller ungdomsverksamheten.

Annons
Politikerna ger inte ungdomarna någon bra bild av vuxenvärlden när de stänger fritidsgårdarna.
Debatten måste lyftas upp på bordet eftersom det ligger i allas intresse att ungdomarna får en bra fostran i samhället. Det är de unga som en dag ska ta hand om dagens politiker i äldreomsorgen.
Tidigare i år har det dragits ned kraftigt på föreningsstödet som går till ungdomsidrotten. Nästa vecka tar politikerna ställning till en nedläggning av fritidsgårdarna Humlan och Ugglan i Bomhus, Fridebo i Hagaström och Örnen i Norrsundet.
- Det räcker nu! Politikerna måste visa ett modigt ledarskap. Det märks ingenting av den utlovade prioriteringen av barn och ungdomar, påpekar Lena Västlund vid Träffen i Sätra.
Tillsammans med de övriga föreståndarna gick hon i går igenom nämndens sparförslag. De tycker det är orimligt att nämnden antar en målskrivning om att man ska ha ett brett utbud av utvecklande fritidsverksamheter och ett gott stöd till föreningslivet. För samtidigt så drar man undan benen för de målen genom att göra nedskärningar.

Frågorna många
Föreståndarna arbetar mitt i ungdomarnas vardag och känner direkt när det ska sparas pengar. De får frågor från oroliga och arga ungdomar och från föräldrarna.
Vad händer nu?
Vart ska de ta vägen när fritidsgårdarna dras in?
Hur har politikerna tänkt egentligen?
Men föreståndarna har inga svar. De har själva varslats och är nära att tappa sugen.
- Vad kostar det i pengar när ungdomarnas förebilder inte orkar mer? Det måste bli ett slut på prutningen längst ut i verksamheterna. Vi har också barn. Men man måste fråga sig om man vill ha barn i Gävle med den här utvecklingen, säger Ulrika Jidåker vid Ugglan i Bomhus.
Hon och de övriga saknar en övergripande strategi över vad kommunen vill med ungdomsverksamheterna. Det måste finnas ett fastare ledarskap med tydligare mål.
Till och med statsministern Göran Persson talar sig varm för fritidsgårdarna och dess föreståndare. Men på kommunal nivå skär man ned på just dem, påpekar de.
- Vad vill vi ha för barn och samhälle? Vem är det som ska styra om några år, när de unga redan nu har tappat tron på vuxenvärlden? Det är frågor som måste diskuteras, hävdar Lena Västlund och får medhåll från de övriga.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons