Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag sålde gammalt kött

GÄVLE De två ägarna till Fisk & Grossist dömdes i går till dagsböter för brott mot livsmedelslagen. Anledningen var att männen levererat omärkt kött till restauranger i Gävle.

Annons
Tingsrätten skriver i domen att man saknar anledning att betvivla vad vittnena berättat. Bland dessa fanns tidigare miljöinspektören i Gävle kommun, Ann-Katrin Lunt.
Hon befann sig på en restaurang i slutet av förra sommaren när varor från Fisk & Grossist anlände. Det rörde sig om fryst kött som saknade rätt märkning på förpackningen.

Efter upptäckten inspekterade Ann-Katrin Lunt själv Fisk & Grossist. I frysarna fanns stora mängder omärkt kött.
Av annat kött framgick det att varorna var över två år gamla och hade passerat bäst före-datum.
Ann-Katrin Lunt vittnade också om att företaget, enligt hennes åsikt, satt i system att sälja omärkt kött utan bäst före-datum.
Företrädare från fyra restauranger vittnade om att de köpt kött som varit omärkt.
Ägarna själva var av en annan uppfattning. Båda nekade till brott och sa sig aldrig ha levererat omärkt kött. Antingen var förpackningen rätt märkt, eller var kartongen den legat i det.
Men tingsrätten valde att tro vittnena. Eftersom båda ägarna sagt sig känna till vilka regler som gällde drar tingsrätten slutsatsen att männen handlat med uppsåt, och att man alltså inte sålt omärkt kött av misstag.
Domen blev 40 dagsböter vardera.
Advokat Bo Karlsson försvarade ägarna i tingsrätten.
- De har inte tagit ställning till om de ska överklaga, säger han.
Eftersom domen blev dagsböter måste hovrätten ge prövningstillstånd, det vill säga godkänna att saken tas upp i högre instans.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons