Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företag slarvar med kemikalier

GÄVLEBORGMer än 110 av 140 besökta byggföretag, screentryckerier och verkstäder i Gävleborg och Dalarna skötte inte sina kemikalier på ett säkert sätt.

Annons
Nils Kulle, arbetsmiljöinspektör med inriktning på kemi och yrkeshygien, är förvånad.
- Jag trodde inte att siffran skulle bli så hög som 80 procent.
Arbetsmiljöinspektionen i Falun håller liksom sina kollegor i övriga Europa på med en kemikaliekampanj. Genom information och arbetsplatskontroller ska företagen bli bättre på att hantera kemikalier.

Riskerna har minskat
Cirka 3 000 skador och olyckor där kemikalier är inblandade inträffar varje år i landet. Ändå tycker Nils Kulle att riskerna med kemikalier minskat sedan han började jobba med frågan 1975.
I början på veckan besökte inspektörerna bygg- och träindustriföretag, screentryckerier och verkstäder med oorganisk ytbehandling av metall. Den vanligaste bristen handlade om riskbedömningarna, det vill säga dokumentation och kunskap om kemikalierna och säkerhetsrutiner gjorda utifrån den. Riskerar man att få frätande stänk i ögonen ska det finnas skyddsglasögon till exempel.
Uppåt 60 procent av företagen fick krav på att åtgärda detta.
- Det här begär vi att företagen gör själva utan att vi står och sneglar över axeln, säger Nils Kulle.
Att så många ändå inte hade gjort det tror han beror på att företagen inte hängt med i de senaste årens ökade krav på systematiskt arbetsmiljöarbete.

Kan vålla stora skador
Någon mer precis statistik än att bristerna är jämt fördelade över länen och företagen har inte arbetsmiljöinspektionen gjort. Vissa företag har klarat sig utan anmärkningar medan några kan komma att behöva återbesök.
Nils Kulle tror att en sådan här kampanj får effekt.
- Också med ett mindre antal förbättringar i arbetsmiljön har man vunnit mycket eftersom det kan bli så stora skador med kemikalier.


ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons