Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare hotades till livet

GÄVLEEn 26-årig man från Gävle har erkänt att han hotat döda en välkänd företagare i Göteborg om denne inte gav 26-åringen och hans kumpan sex miljoner.

Annons
På måndagen åtalades den tidigare gävlebon och hans 34-årige kompanjon som misstänkta för försök till grov utpressning mot företagaren och ytterligare en person.
"Om vi hör att du har varit hos polisen då dina närmaste anhörig kommer att avrättas inom en väcka", står det i ett av utpressningsbreven till den 62-årige företagaren, rankad som den nionde rikaste personen i Västsverige.
Männen åtalas dessutom för hotbrevet till en 77-årig Göteborgsdam - även det brevet krävde att offret för utpressningen överlämnade sex miljoner.

Flyttade 1998
26-åringen, som är född och uppvuxen i Gävle, flyttade till Göteborg 1998. När han bytte bostadsort hade han inte vid något tillfälle dömts för brott av tingsrätten i Gävle. Inte heller hade han gjort sig känd hos Gävlepolisen för kriminella aktiviteter.
Personer som kände 26-åringen när han var yngre minns inte att det fanns problem kring honom. Han har inte lämnat några spår efter sig hos myndigheterna, sånär som på att han under en tid drivit en enskild firma.
Efter flytten till Göteborg har 26-åringen fått annat umgänge. Bland annat har han kommit i kontakt med den medåtalade 34-åringen.
26-åringen säger i polisförhör att denne var skyldig honom pengar. Skulden skulle regleras om man lyckades få sex miljoner från företagaren.
Därför sändes i juni det första utpressningsbrevet.
"Du ska betala 6.000.00 milj i kontanter... du har 7 dagar på dig annars vi kommer att döda dig inom 6 mån." skrev utpressarna.

Spårade sms-trafiken
Med brevet följde kontantkort till en mobiltelefon som var avsedd för meddelanden mellan företagaren och utpressarna. Företagaren larmade omedelbart polisen som därför kunde följa sms-trafiken under sommaren.
Det andra brevet till företagaren var instruktioner att de sex miljonerna skulle lämnas i en förvaringsbox på centralstationen i Göteborg.
Det tredje brevet, som når företagaren den 1 oktober, upprepar de tidigare dödshoten - "Om jag inte får mina pengar nu. Kommer jag att spränga dig i bitar."
Kort därefter grips männen av polisen i Göteborg.
Den tidigare gävlebon har erkänt att han har skickat breven och även sms-meddelanden efter 34-åringens instruktioner. Kumpanen nekar till brott.
Båda männen har varit häktade sedan den 11 oktober. Rättegången inleds på torsdag.
Om de fälls riskerar de ett långvarigt fängelsestraff. Maxstraffet för grov utpressning är sex års fängelse. När utpressningen inte lyckas blir straffet lägre.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons