Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare i rätten för drogbrev

GÄVLE
Under torsdagen hölls rättegången mot en 59-årig företagare som var åtalad misstänkt för försök till smuggling av narkotikaklassade tabletter till Sverige.

Annons
Det var under 2001 som tullen på Arlanda upptäckte en försändelse adresserad till företagaren, en försändelse som visade sig innehålla narkotikaklassade tabletter, bland annat Rohypnol.
Kort efter det första brevet hittades ytterligare ett med likartat innehåll, och fyra månader sedan en tredje försändelse - totalt innehöll breven 1100 narkotiklassade tabletter.

Komplicerad bakgrund
Målet borde därmed vara glasklart ur bevishänseende. Under förhandlingen visade sig dock bakgrunden vara mer komplicerad än så.
Det var 59-åringens behandlande läkare som sänt tabletterna till sin patient, som vid den aktuella tidpunkten led av psykosomatiska besvär.
Eftersom 59-åringen tidvis varit bosatt i Spanien är det också i Spanien som läkaren bor och har sin mottagning - en mottagning företagaren flera gånger besökt och då fått samma typ av medicin som nu sändes till honom i Sverige.

Per post enda lösningen
Att det blev aktuellt att sända tabletterna berodde på att företagaren var hemma i Sverige för att sköta sitt företag och inte hade tid att åka tiull Spanien, vittnade företagaren, som var påtagligt frågande till att överhuvudtaget ha blivit åtalad.
Chefåklagare Birgitta Nygren hade under sitt förhör med 59-åringen svårt att få honom att erkänna vetskap om vilka tabletter det var och att de var narkoitkaklassade.
Domen faller den 30 januari.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons