Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förhandling avgör hans framtid

/

GÄVLE
Läkarförbundet ser ljust på de fortsatta förhandlingarna med kommunen om Carl-Lennart Gustafssons anställning.

Annons
Orsaken är att kommunens argument för ett avsked i stort sett är samma punkter som åklagaren just har underkänt bevisvärdet i.
-Det här påverkar vårt förhandlingsläge till det bättre givetvis. Det kommunen påstår är oegentligheter har vi ju fått svart på vitt att så inte är fallet, säger Läkarförbundets chefsjurist Jan Schöldström.
Han förväntar sig att kommunen har ändrat inställning inför nästa förhandling, eftersom han inte anser att deras argument är särskilt mycket värda längre.

Westin tror på argument
Men tf. kommundirektören Ingemar Westin tycker fortfarande att kommunrevisionens rapport duger gott.
Att åklagaren inte tyckte att något brottsligt kunde styrkas betyder inte att argumenten är för dåliga för en facklig förhandling, menar han.
Dessutom kan man naturligtvis använda nya argument. Som de han förde fram i gårdagens Gefle Dagblad till exempel. Att Carl-Lennart Gustafsson måste bort för att man ska få ordning på sjuktalen i kommunen.
Men Jan Schöldström tror inte att kommunen kommer att chockera när de sätter sig ner för nya förhandlingar efter påsk.
-De har ju presenterat en omgång med skäl, och det är de skälen som har prövats av åklagaren. Jag tror att de håller sig till dem, säger han.
Hur ser du på er chans att vinna processen?
-Det tycker jag ser bra ut just nu.
Och i procent räknat?
-Nej, det vill jag inte gå in på, skrattar Jan Schöldström.

Förtroendefråga
Men kommunalrådet Mats Ågren håller med Ingmar Westin om styrkan i kommunrevisionens rapport.
- Den arbetsrättsliga delen av förhandlingarna fortsätter, säger han. Det är sedan tidigare en fråga om förtroende som gör att Carl-Lennart Gustafsson inte är lämplig som chef.
Enligt Mats Ågren påtalar kommunrevisionens rapport att Carl-Lennart Gustafsson bland annat brutit mot avtal mellan honom och kommunen när det gäller utnyttjandet av Kommunhälsans lokaler för hans privata praktik.
- Det har han haft rätt till enligt avtal. Men det har även förekommit privat verksamhet under Kommunhälsans öppettider, konstaterar Mats Ågren.
Kammaråklagare Tomas Sandström, som beslutade att inte inleda någon förundersökning mot Gustafsson, ger inte mycket för bevisvärdet i kommunrevisionens rapport.
Den rapport som alltså låg till grund för polisanmälan och nu de fackliga förhandlingarna.
-Den var ju väldigt allmänt hållen, säger han.
Den 22 april fortsätter förhandlingarna mellan kommunen och Läkarförbundet.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons