Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossning slutade i tragedi

GÄVLEI nästan två timmar fick den gravida kvinnan ligga i varmbad utan att fosterljuden kontrollerades. När hon togs upp var det för sent. Komplikationer hade tillstött och barnet dog.

Annons
Händelsen inträffade vid förlossningen på länssjukhuset i Gävle i december i fjol och har nu renderat en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Bakom anmälan står kvinnan och hennes sambo. De menar att deras barn, en flicka, sannolikt skulle ha räddats om personalen agerat annorlunda.
"Är det medicinskt godtagbart att inte avlyssna fosterljuden under två timmars tid i badet?", frågar de sig i anmälan.

Normal graviditet
Graviditeten hade varit helt normal när kvinnan kom till länssjukhuset. Fosterljud och livmodersammandragningar registrerades och inget avvikande kunde märkas.
För att minska smärtorna fick kvinnan ta ett varmbad. Hon uppger att hon inte fick några instruktioner om hur länge hon kunde bada eller hur hon skulle sköta temperaturen på vattnet.
"Som förstföderska kunde jag inte bedöma situationen och jag ville vara så tapper som möjligt. Därför kämpade jag länge i vattnet och fyllde på varmvatten som jag trodde var bra", skriver hon i anmälan.
När kvinnan efter nära två timmar steg upp ur badet konstaterades att hon var öppen nio centimeter och att det aktiva förlossningsarbetet inletts. Registrering av fosterljuden påbörjades ånyo och då märkte man att allt inte stod rätt till. Signalerna var svaga och det blev nödvändigt att göra ett akut kejsarsnitt. Men barnet kunde inte räddas. Obduktionen visade senare att barnet dött av syrebrist.

Rutinerna har skärpts
Vid länssjukhusets kvinnoklinik vill man inte kommentera fallet utan hänvisar till den utredning som ansvarsnämnden kommer att göra. Däremot framhåller man att säkerhetsrutinerna i samband med varmbad skärpts efter det inträffade.
- Numera ska kontroll av fosterljuden göras en gång i halvtimmen, säger förlossningsöverläkare Inger Blomberg.
Hon säger att varmbad är en populär och vanlig avslappningsmetod för kvinnor som är inne i den tidiga fasen av förlossningen. Efter att ha kollat fosterljud och livmodersammandragningar brukar man erbjuda kvinnan att antingen åka hem igen och avvakta där eller att stanna och till exempel bada varmt i väntan på att det aktiva förlossningsarbetet ska komma igång.
Om fostervattnet har gått avråds från bad på grund av infektionsrisken. Men i övrigt finns inga medicinska restriktioner. Det är kvinnan själv som avgör hur länge hon orkar och vill bada, enligt Inger Blomberg.

Mer läsning

Annons