Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlustår för Fjärran Höjder

GÄVLE2002 blev ytterligare ett förlustår för Fjärran Höjderbadet. Antalet besökare nådde inte upp till förväntningarna, de planerade intäkterna uteblev och underskottet i budgeten växte till 1,5 miljoner kronor.

Annons
Nu föreslår badchefen att avgifterna höjs med fem kronor.
- Jag måste föreslå det för att tackla underskottet. Men samtidigt vet jag att det inte går att höja priserna mer, säger Bernt Jonsson, chef för Fjärran Höjder.
Enligt honom har budgetprognoserna varit alltför optimistiska. Badintäkterna för 2001 uppskattades på förhand till 8,3 miljoner kronor och blev i själva verket 7,7 miljoner.

Intäkterna räcker inte
Trots detta skruvades förväntningarna upp ytterligare för 2002; prognosen var 9,5 miljoner kronor och de verkliga badintäkterna blev 8,3 miljoner. Intäkterna ökade alltså med 600 000 kronor men nådde ändå inte upp till målet.
Det mesta tyder på att Fjärran Höjder får anta två utmaningar i år; dels att ta hand om det gamla underskottet, dels se till att ett nytt inte uppstår.
- Det verkar inte som att vi får något förbarmande hos kommunstyrelsen, så förmodligen får vi med oss underskottet under det här året. Det blir tungt att betala av det ovanpå det som redan fattas, säger Bernt Jonsson.
Under de senaste åren har Fjärran Höjder profilerat sig som en form av rehabiliteringsanläggning och allt fler arbetsgivare skickar sina långtidssjukskrivna till relaxavdelningen, simhallen och gymet.
Uthyrningen av konferenslokaler går också bra.
Orsaken till att badintäkterna inte når upp till förväntningarna är att konkurrensen är för hård.
Vattenrutschbanor och vågmaskiner gör att många familjer väljer badanläggningarna i Sandviken och Uppsala framför Gävle.
- Vi har familjerna fram tills barnen är ungefär tolv år. För att locka tonåringarna behöver vi fler attraktioner, säger Bernt Jonsson.
Om kommunstyrelsen inte tar hand om Fjärran Höjders underskott väntar alltså avgiftshöjningar, trots att badchefen egentligen inte tror på den lösningen.

Efterlyser satsning
Han vill istället att kommunen gör en rejäl satsning på anläggningen.
- Vi står inför ett vägval. Kommunen måste bestämma om badet är en lika viktig del i bilden av Gävle som konserthuset och Brynäs. I så fall måste man satsa pengar för att badet ska kunna leva upp till förväntningarna, säger Bernt Jonsson.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons