Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förnyelsen av Öster börjar märkas

/
  • Foto:LEIF JÄDERBERG Många skisser. Österborna Gerd Forsberg, Francia Villa och Börje Larsson granskar skisserna som Ulf Gavlefors och Hans Helmersson från Gavlegårdarna dukat upp.

GÄVLE
Femti plus-boende. Odlingslotter. Bättre belysning. Terracottaröda och gula fasader. Ett öppnare och ljusare parkområde. Etablerande av restaurang eller kafé. En bättre och finare entré till området.

Annons
Efter två år där de boende fått sätta ord och bild bakom sina visioner kommer förändringarna av Öster att bli tydliga även för utomstående nu under våren.
Förra veckan fick österborna del av den stora mängd skisser som arkitekterna tagit fram över hur fint det skulle kunna bli utvändigt.
Nu behövs det bara beslut inom Gavlegårdarna och viss samordning med kommunen så kan man köra igång.
På måndag står det klart hur det blir med 50 plus-boendet, om ett av höghusen ska byggas om och anpassas enbart för äldre hyresgäster.

Färgprover i april

Under april gör man klart med färgsättningen och sätter upp stora färgprover på fyra kvadratmeter för att de boende ska kunna avgöra om det ser okej ut innan man börjar måla.
Det är mycket på gång. Men det har heller inte direkt stått stilla under de två år som gått sedan Gavlegårdarna tog initiativ till en stadsdelsförnyelse på Öster. För att få ett demokratiskt deltagande hade man då med sig ett vitt papper när man mötte de boende första gången.
Sedan dess har flera arbetsgrupper med österbor och representanter från bostadsbolaget jobbat ihop och nått konkreta resultat.
Som att fler barn fått skolskjuts till Nynässkolan. Eller att bredband installerats i hela området. Den nya kvarterslokalen Kanalen har blivit en datastuga.
Badrum har rustats, nya förråd har kommit till, barnverksamheten har byggt ut och man har inlett en satsning på hushållsnära sopsortering.
Dessutom har man satsat en del på att komma ifrån störningar och bråk.

Nolltolerans mot stök
Den lokale förvaltaren Håkan Svedlund berättar om hur han numera tillämpar nolltolerans när det anmäls störningar från en hyresgäst.
Istället för att ringa gör man direkt ett hembesök och står öga mot öga med bråkstakarna.
Något som brukar ge effekt. Om de inte skärper sig åker de ut. Dessutom träffar han alltid nya hyresgäster när de ska skriva kontrakt.
På det här viset har man lyckats minska anmälandet drastiskt till en tiondel och fått folk att känna sig tryggare på Öster.
Sedan man inledde stadsdelsförnyelsen har antalet lediga lägenheter sjunkit från 112 till 37.
Ett tecken så gott som något på att området blivit populärare.
En del kanske tycker att man borde ha hunnit ännu mer på två år.
- Men inte ens Rom byggdes på en dag, påpekar Gerd Forsberg.
Hon flyttade in på Öster när det byggdes om för fullt där 1971. Hon tycker att området har ett oförtjänt dåligt rykte och får direkt medhåll av Francia Villa och Börje Larsson som också är hyresgäster där. Några av de cirka 1200 som bor i 735 lägenheter.
De tillhör de 50-60 personer som aktiverat sig från området i de tio olika arbetsgrupper som är igång.
De upplever att de har haft mycket inflytande och att Gavlegårdarna tagit förslagen på allvar.
Öster är på rätt väg i snabb takt, anser de.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons