Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre OG-ledaren häktad

40-åringen från västra Gästrikland som greps i fredags misstänkt för stämpling till mord och försök till utpressning häktades av jourdomstolen i Hudiksvall på söndagen. Mannen, som en tid varit ledare i det kriminella nätverket OG (Original Gangsters), nekade till de allvarligaste anklagelserna.

Annons

Häktningen skedde bakom stängda dörrar. Förundersökningsledaren, åklagare Christer Sammens, vill i detta skede av utredningen inte berätta något närmare om brottsmisstankarna. Dock står klart att inget mord eller mordförsök finns med i utredningen.

40-åringen var för bara några veckor sedan mycket uppmärksammad i media sedan det avslöjats att han utsetts till ansvarig i Gävleområdet för Original Gangsters samtidigt som han tillsammans med hustrun driver ett familjehem. En 18-årig råndömd pojke är placerad i hemmet av socialförvaltningen i Sandviken.

Där har pojken enligt uppgift funnit sig till rätta. När det visat sig att 40-åringen köpt sig fri från OG i hopp om att 18-åringen skulle få stanna kvar i familjen ändrade socialförvaltningen sitt nyligen fattade beslut om att flytta på 18-åringen.

Efter beskedet i fredags att mannen anhållits misstänkt för allvarliga brott som ska ha begåtts under december och januari har placeringen av pojken åter blivit ett högprioriterat ärende.

– Vi har träffat familjen under helgen. I morgon (måndag) måste vi fatta ett beslut. Vad det blir kan jag inte säga i dag. Det säger Per Lodin, chef för ungdomsenheten vid socialtjänsten i Sandviken.

Vid husrannsakan i 40-åringens bostad och på hans arbetsplats i fredags fann polisen en laddad pistol, hembränd sprit och dopningsmedel i form av anabola steroider.

Vid häktningen tog åklagaren också upp misstankar om grovt vapenbrott, grovt brott mot alkohollagen och förberedelse till samma brott samt dopningsbrott. I dessa delar erkände sig 40-åringen ansvarig. Han motsatte sig häktningen och hävdade, till skillnad från åklagaren, att det inte är någon risk för fortsatt brottslighet.

Christer Sammens konstaterar att polisen förutom pistolen med laddat magasin också fann en skyddsväst hos 40-åringen. Visserligen är det inget brott att ha en skyddsväst men åklagaren ser ändå västen som intressant i sammanhanget.

Mer läsning

Annons