Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning räddar budgeten

GÄVLE
Kommunen vill sälja 40 fastigheter.
Engeltofta, Stora Vall och Berggrenska gården är tre exempel.

Annons
- Några av förslagen kan vara kontroversiella. Engeltofta är viktigt för gävleborna, men frågan är om själva huset är det, säger ordförande i tekniska nämnden Curt Nygren, s.

Underskott
Tekniska kontorets fastigheter dras med ett underskott på närmare tolv miljoner och kommunstyrelsen gav i våras uppdrag åt förvaltningen att göra något åt saken.
Nu föreslår nämndordföranden att 32 fastigheter ska säljas rakt av till högstbjudande, resterande åtta med hänsyn till framtida verksamhet och allmänhetens nyttjande. Bland de sistnämnda hör Engeltofta och Berggrenska gården.
Däremot ska, enligt ordförandens förslag, Gasklockorna, Briggen Gerda-varvet och kafét på Limön behållas i kommunens ägo. De ses som alltför värdefulla, trots att de i dag ger ett underskott på över en miljon kronor.
Sedan är frågan om det går att hitta köpare till bergrummet i Järvsta, medborgarkontoret i Hamrånge eller ens Engeltofta?
- Det är inte säkert att vi gör det, säger Curt Nygren.
Men en köpare kan Tekniska kontoret troligen redan räkna in. Kaj Johansson, vd för Stora Vall Gästgiveri AB på Kungsbäck, gladdes åt nyheten att Stora Vall finns med på listan.
- Då köper vi. Vi är väldigt intresserade. Vi har investerat mycket i fastigheten så det vore säkrare om vi också fick äga den, säger han.
Kaj Johansson ser också att det finns underlag för gästgiveriet att expandera, kanske med en hotelldel. Men en sådan expansion kanske kommunstyrelsen satte stopp för i går. Området Stora Vall ska nämligen naturskyddas.
Alla hyresgäster är däremot inte lika positiva. En av dem är Per-Olof Erickson på Alternativboden Lyktan på Berggrenska gården.

Chockerande
- Det är chockerande nyheter. Det blir osäkert för alla hyresgäster. Verksamheten är speciell här med småbutiker. Blir det en ny köpare blir det kanske högre hyror och det har inte vi som ideell förening råd med, säger han.
Hur eventuella försäljningar mer konkret kommer att påverka hyresgäster och medborgare kan inte Curt Nygren säga. Listan på fastigheter ska nu vidare till nämnden och sedan ska kommunstyrelsen ta ställning till nämndens beslut, säger han.
Stefan Bergdahl, chef för Tekniska kontorets enhet fastigheter och lokaler, påpekar att processen kommer att ta tid.
- Försäljningarna blir inte klara bara så här över hösten, det kommer nog att ta ett par tre år. Vissa fastigheter blir väldigt lätta att sälja, andra svårare, säger han.

JOHAN PIHLBLAD
026 -15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons