Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljning sämre affär än väntat

GÄVLE Att sälja de fastigheter som kommunen hyr är en betydligt sämre affär än vad Gavlegårdarna tidigare trott.
Det framgår av den skrivelse som kommunledningskontoret skickat till bostadsbolagets styrelse.

Annons
För att få loss pengar till Alderholmsprojektet och andra investeringar vill det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna sälja en rad fastigheter. På den lista över tänkbara försäljningsobjekt som bostadsbolaget tagit fram finns bland annat ett 50-tal äldreboenden, gruppboenden, förskolor och skolor.

Enligt tidigare uppskattningar är det sammanlagda värdet av dessa "kommunrelaterade fastigheter" 550 miljoner kronor. Denna summa har Gavlegårdarna kommit fram till genom att räkna utifrån fastigheternas marknadsvärde. Men nu måste bolaget tänka om.
- Om exempelvis ett äldreboende ska avyttras måste vi först sälja fastigheten till kommunen som i sin tur säljer den till marknaden. Av den skrivelse vi fått antyds att priset då hamnar i nivå med de bokförda värdena som är betydligt lägre än marknadsvärdet. Det betyder att lönsamheten för oss vid en sådan försäljning inte blir så stor som vi tidigare trott, säger Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.

När Gavlegårdarna hyr ut dessa lokaler till kommunen fungerar tekniska kontoret som motpart. Det är kommunens dubbla roll som både ägare och hyresgäst som gör att reglerna för en eventuell försäljning blir speciella.
Under gårdagens extrainsatta sammanträde beslutade Gavlegårdarnas styrelse att utreda konsekvenserna av kommunens utspel. Styrelsen vill ta reda på om minskade försäljningsintäkter innebär att bolaget måste höja hyrorna eller slå av på investeringstakten.
- Det här är helt nytt för oss. Vi har inte tänkt i dessa banor tidigare, säger Bengt Valdemarsson, ordförande i styrelsen.
Innebär detta att era kalkyler spricker?
- Det vet vi inte, men det vill vi ta reda på. Någon typ av konsekvenser måste det bli.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons