Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbackabor i terrorns Riyad

/
  • Lars och Marcela Jansson med dottern Patricia bor i Riyad som drabbades av ett terrordåd på lördagskvällen.Foto: Privat

GÄVLE Lars Jansson från Forsbacka låg och sov med fru och barn när det small i Saudiarabiens huvudstad Riyad sent på lördagskvällen svensk tid.
Elva dog och 122 skadades i självmordsattacken i bostadsområdet bara några mil därifrån.

Annons
- Vi hörde ingenting och jag har inte varit ute och tittat, berättar Lars Jansson. Man börjar bli rätt van. Jag var här förra gången det small också.
- Men visst blir man orolig med tanke på familjen. Det här kommer inte att vara den sista gången det smäller. Frågan är bara vart.

Lars Jansson arbetar för Ericsson i Saudiarabien. Det har han gjort de senaste två åren. Numer bor även fru Marcela och två-åriga dottern Patricia i Riad. När Gefle Dagblad ringer upp honom är han lugn och samlad.
- Det rullar på som vanligt, säger han.
Attentatet i våras var värre. Det inträffade alldeles i närheten. Den gången flyttade frun och dottern hem till Gävle av säkerhetsskäl, men snart längtade de tillbaka.
Hemma i Forsbacka vill Lars föräldrar, Nils och Inga-Lill Jansson, gärna att familjen kommer hem igen. Men Marcela får inte flyga eftersom hon väntar barn.
- Det kan bli vilken dag som helst mitt i röran, säger Lars Jansson.

I bostadsområdet familjen bor i, eller "compounden" som han kallar det, är säkerheten rigorös. Runt hela anläggningen går en mur.
Vid ingången står vakter med kulsprutor och en minikanon. Hundra meter längre fram finns en checkpiont med bland annat pansarfordon. Alla bilar och allt bagage kontrolleras grundligt. Nu har säkerheten höjts ytterligare.
I villaområdet Muhaya, som drabbades den här gången, bor främst utländsk medelklass från Egypten, Syrien, Libanon, Jordanien och de palestinska områdena. Där är det lite annorlunda.
- Jag har hört att det var ett av de mindre säkra compounderna, säger Lars Jansson.
I stället för att åka ut och titta på förödelsen väljer familjen tv-soffan.
- Vi har BBC, CNN och Sky News så vi har koll på vad som händer. Just nu handlar det om det på Sky News, säger han.

Kontraktet med Ericsson går ut till våren. Tills dess blir han troligen kvar i Riyad. Sedan funderar familjen på att söka sig till USA. Att flytta hem till Sverige är inte aktuellt just nu.
Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för terrorattacken i Riyad. Men misstankar riktades med en gång mot al-Qaida. Inga svenskar har skadats, enligt nyhetsbyrån TT.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons