Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktighet är Fredriks ledstjärna

/
  • Foto: LARS WIGERT Hemma från Himalaya. Fredrik Sträng, nyss förste svensk på 8 176 meter höga Dhaulagiri, är tillbaka i vardagen.

GÄVLE
Fredrik Sträng, nyss förste svensk på 8 176 meter höga Dhaulagiri, är tillbaka i vardagen i ett litet kontorsrum på pappas företag på Näringen.

Annons
Så länge det nu varar.
- Jag har ett projekt på gång. Men innan jag vet om det är genomförbart är jag tyst med det, säger Fredrik Sträng, äventyrare till yrket.
Nedstigningen från toppen i Himalayamassivet kunde ha tagit Fredrik Strängs liv. Två tyska klättrare var skadade, utmattade och orkade inte fortsätta utan hjälp.
Det tog Fredrik Sträng resten av dagen och större delen av natten och få ned tyskarna och sig själv till närmaste läger. Han var uttorkad och utmattad. Han hade inte kunnat sova eftersom en luftvägsinfektion fick honom att hosta så att slemmet blandades med blod.
- Jag trodde att jag skulle kvävas av mitt eget slem.
På 6100 meters höjd tog Fredrik Strängs krafter slut. Benen bar inte och Fredrik vilade pannan mot skaftet på isyxan, nästan oförmögen att hålla sig vaken efter att inte ha sovit på fyra dygn.
- Men jag väljer det här livet. Och trivs med det. Det är ett privilegium att få åka i väg på fantastiska äventyr. Jag är tacksam att få se allt jag inte trodde fanns. Men det är svårt att beskriva hur så mycket slit, kyla och faror kan upplevas som vackert.

Försiktighet framför allt
För utomstående, alla som inte klättrar på hög höjd på nedisade bergväggar, framstår Fredrik Strängs liv i bästa fall som lätt excentriskt.
I värsta fall som dåraktigt, ett omotiverat sätt att spela med livet som insats och en flyktig kick som enda belöning.
- Jag måste inte ha endorfiner hela tiden, känna att "där var det nära". Sådana situationer ska undvikas, är den bild Fredrik ger.
Noggrannhet före våghalsighet. Försiktighet framför allt.
Adrenalin- och endorfinjägarna kan hålla på med bungyjump eller "nåt", tycker Fredrik. Klättring ska de hålla sig borta från eftersom de inte blir långlivade på berget. Som ett exempel på säkerhet berättar Fredrik Sträng att han och hans kamrater kan klippa bort tvättlapparna på kläderna eftersom de är onödig vikt.
Fredrik vill förklara varför han gör det han gör. Att 35 minusgrader och storm kan förbytas i solsken och flera mils klar sikt.
- Det är mitt liv. Bergsklättring är en del av mig. Kommer förmodligen alltid att vara det.
- Kontrasterna är kryddan i livet, säger han, och berättar att han inte riktigt hunnit landa i vardagen efter sex dagar i Sverige. Mycket ska göras: sponsorer underhållas, bilder framkallas, kontakter tas med medier. Men på litet sikt känns det viktigt att få perspektiv på händelserna på berget.

Två års planering
Uppstigningen planerades i knappt två års tid. De sex deltagarna i gruppen bodde på ett norskt fjäll när det var storm för att testa varandra. Vägen uppför berget analyserades. "Vi visste var farorna fanns", 52 bärare med tonvis av utrustning passerade två 5 000 meter höga stigningar bara för att komma fram till utgångspunkten för toppförsöket.
Ändå var marginalerna små. Laviner vet man inte när de går, bara att de gör det ofta. Glaciärsprickor syns inte under snön, man vet bara att de finns där.
Riskerna som inte går att förutse.
- Vi såg människor under snön, begravda. Och så det här med tyskarna. Det kunde ha gått riktigt illa. Det var inget lätt berg vi valde utan det tuffaste någon av oss utsatt sig för.
Det blir inte mycket sagt om att ha en vardag i ett på måndagen regntungt och dystert Gävle. Långt, långt ifrån Himalaya.
- Min vardag är min familj och mina vänner, säger Fredrik, som är ordinärt byggd och lagom solbränd.
I stället är det glimten i blicken när han talar om bergsbestigning som skvallrar om vad han helst gör.
En blick som snarare än ett gråmulet Gävle ser nästa äventyr, en ny bergstopp, avteckna sig mot horisonten.
Planeringen har redan börjat.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons