Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolebarn blev frånåkta

/
  • Foto: LASSE WIGERT Nekades taxi.  Pappa Mike Sterner, Mikaela och Pernilla fick inte ta en taxi när X-Trafiks tåg åkte ifrån dem.

GÄVLEOm du blir 20 minuter sen - ta en taxi. Det utlovar X-Trafik i sin nya resegaranti.Men när ett X-tåg i Järvsö i veckan körde från delar av en förskolegrupp från Gävle fick de kalla handen.

Annons
- Han jag pratade med sa att de inte betalade "lyxresor" på 15 mil. Men jag tyckte att man kunde köra oss i taxi till nästa station så hade vi kunnat hoppa på tåget där, säger Mike Sterner från Valbo.
Han och barnen Mikaela och Pernilla var tre av de frånåkta som i stället fick vänta två timmar på nästa tågavgång.

Järvzoo
Händelsen inträffade i tisdags efter ett besök på djurparken Järvzoo. Mike Sterner hade följt med sina barns förskolegrupp och skulle vid 14-tiden ta tåget hem till Gävle.
Samtliga barn och vuxna fanns på plats när tåget rullade in på stationen.
Mike Sterner, hans två döttrar och en annan förälder med ett barn i barnvagn var bland de sista som skulle stiga på. Då upptäckte de att det var en pälsdjursvagn och eftersom en i sällskapet har astma vände de för att ta en ny vagn.
- Vi hade barnvagn också och det fanns ingen rullstolslift i den första vagnen så det var en annan orsak till att vi bytte, säger Mike Sterner.

Nästa ingång
Gruppen fortsatte bakåt utefter tåget till nästa ingång och tryckte på knappen som ska öppna dörren.
- Men dörren gick inte upp så då tryckte vi en till gång. Då rullade tåget iväg.
Barnen blev skärrade när de såg tåget med deras förskolekamrater köra ifrån dem och började gråta. Mike Sterner och den andra föräldern som stod kvar blev också paffa.
Kan det ha sett ut som om ni var på väg från tåget?
- Nej, vi stod ju bredvid tåget och tryckte på knappen. Det gör man väl bara om man vill åka med?
Mike Sterner fick hjälp på stationen att ringa X-Trafik och krävde att de skulle betala en taxi. Men svaret blev alltså nej.
- De tyckte att vi skulle ta nästa tåg klockan 16.25. Men det gick inte eftersom den andra föräldern skulle börja jobba i Gävle klockan 17, säger han.
Trots det fick den lilla gruppen fördriva ytterligare drygt två timmar i Järvsö innan de kunde ta sig hem till Gävle med nästa tåg.
Dagen därpå ringde Mike Sterner upp X-Trafiks vd Lennart Burström och fick en ursäkt.
- Han har varit jättebra att ha att göra med och vi är helt överens nu. Han tyckte också att vi kunde åkt taxi till nästa station.
Lennart Burström beklagar att förskolegruppen blev frånåkt.
- Det handlar om ett olycksfall i arbetet. Tågvärden gick på tåget lite för tidigt och såg inte att det var personer kvar på perrongen. I normala fall ska värden kliva in sist av alla, säger han.
I går skickade X-Trafik ett paket till Mike Sterner och barnen som plåster på såren. Vad paketet innehöll vill Lennart Burström inte avslöja.
- Det ska bli en överraskning, säger han.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons