Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag för att möta bärplockarsäsongen

Inskränk inte allemansrätten men gör det brottsligt att bryta mot den. Kravmärk bäruppköparna. Inför krav på kommunalt tillstånd för att kunna köpa upp bär.

Det var några förslag vid det bärplockningsseminarium som de två M-riksdagsledamöterna från Gävleborg och Dalarna höll i Stockholm på tisdagen.

Annons

Problemen runt de bärplockare som kommer hit från andra länder dyker upp varje sommar och lär göra det i år också. De moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman från Gävleborg och Ann-Britt Åsebol från Dalarna samlade därför en panel i ett konferensrum i riksdagshuset för att diskutera frågan: Hur ska vi ta till vara bären och samtidigt skydda skog och mark?

70 personer kom och salen fylldes helt. I Gästrikland var det i somras en del problematik kring bärplockare med bland annat ett läger vid Södra Skeppsbron i Gävle och ett jätteslagsmål. I Hälsingland var problemen betydligt större liksom i Norduppland.

– Det största är att människor utnyttjas, säger Lars Beckman.

Och det var just vad Bergvik Skogs vd Elisabet Salander Björklund tryckte på. Hon sa att Bergvik aldrig kan acceptera brottslig verksamhet på sina marker.

– Hon pratade om hur utnyttjade människor blir. Människor som blir hitlurade och bor i tältläger under miserabla förhållanden och därför har Bergvik satt nolltoleransnivå, säger Lars Beckman.

Med i panelen var bland annat ordförande för byföreningen i Mehedeby, en jurist från kronofogdemyndigheten med flera. I rummet fanns bland annat representanter från polisen, från Tierps kommun och två stora bäruppköpare.

– Det kom fram ett tjugotal konkreta förslag på seminariet. Ett berör lagstiftningen och hur man gör det brottsligt att bryta mot allemansrätten utan att inskränka den och som kan göra det möjligt för polisen att säga att detta är inte lagligt.

Två andra tunga förslag är att bäruppköparna kravmärks och att man måste söka tillstånd i kommunerna för att köpa upp bär, det hör under hantering av livsmedel.

Nu ska allt dokumenteras för att sedan lämnas över till justitiedepartementet, arbetsmarknadsdepartementet, miljödepartementet och landsbygdsdepartementet.

– Det måste till konkreta åtgärder för att situationen ska bli bättre för de som kommer hit, för de som bor i området och för markägarna, säger Lars Beckman.

Mer läsning

Annons