Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försökte blända poliser med grön laser

/
  • Under upploppen i Aten nyligen användes grön laser mot polisen; här är en kravallpolise målet för en dold gärningsman.

En polispatrull i Gävle utsattes på juldagskvällen för något som preliminärt rubriceras som försök till grov misshandel, efter att någon försökt blända poliserna med en grön laser.

Annons

Ljuset i en grön laser är av en våglängd som är extra farligt för ögat eftersom näthinnan snabbt tar skada av det ljuset om det lyser rakt in i ögat - men även rent generellt är laserljus eftersom det är så koncentrerat farligt för ögonen.
Kvart över elva på kvällen upptäckte en polispatrull vid Hang Loose bar i Gävle att någon "besköt" dem med en grön laser. De lyckades identifiera vem det var och personen ifråga greps och den gröna lasern - ser ut som en liten stavficklampa - togs i beslag. Polisen har fått varningar om att just den här typen av lasrar, som finns att köpa över nätet, är speciellt farliga för ögonen.
En dryg timma senare visiterades för övrigt en annan person på Drottninggatan och han visade sig också ha en grön laser på sig. Den togs i beslag och polisen rubricerar det hela preliminärt som brott mot vapenlagen.

Något förbud enligt vapenlagen finns dock inte ännu men är under utarbetande. Däremot finns generella bestämmelser för hur och var lasrar får användas just för att ljuset är skadligt för ögonen. Lasrar med ljus över 5 milliwatt får inte användas på allmän plats till exempel.

Mer läsning

Annons